Головна Новини На Тернопільщині шахраї видурили понад мільйон гривень за неіснуючі автівки

На Тернопільщині шахраї видурили понад мільйон гривень за неіснуючі автівки

Більше мільйона гривень втратили обдурені клієнти лізингової компанії, яка працювала впродовж кількох місяців у Тернополі. За попередніми даними, у тенета шахраїв лише залютий – квітень 2015 року потрапило 29 мешканців західної та центральної України.

 

– У Тернополі в центральній частині міста працювало товариство з обмеженоювідповідальністю лізингова компанія “Делюкс-Авто”. Основним видом діяльності товариствабула продажа в лізинг техніки – легкових автомобілів та джипів, – розповідає старший слідчийв особливо важливих справах слідчого управління ГУНП в Тернопільській області СергійГончарук. Працювали вони в Тернополі спочатку за адресою Острозького, 30, а згодомпереїхали на Чорновола, 1а.

 

Клієнтів заманювали через оголошення на сайтах “Авто-Ріа” та “Делюкс-Авто”. Людителефонували, спілкувалися з консультантом, а далі приїздили до Тернополя, оскільки ціна наавтомобіль була меншою ринкової, перший внесок – лише 15-40 відсотків від вартості, а це віддесяти до шістдесяти тисяч гривень.

 

Попався на гачок аферистів і Валерій Деркач – фермер з Вінничини. Йому для роботи нагосподарстві потрібна була автівка і племінник порадив звернутися до тернопільськоїлізингової компанії, адресу якої знайшов у інтернеті.

– Я поїхав туди, заплатив гроші в шарашкіну контору і не отримав ні машини, ні грошей.Умови пропонували – платите половину і через три дні вам буде машина. Її не було і я поїхав вТернопіль. Вони були на Острозько, а звідти втекли на Чорновола. Я їх найшов там, але вонизнову пообіцяли машину через 3 дні. Порозказували казок і не маю ні грошей, ні машини.

 

Валерію Деркачу запропонували “Ниву” за 89 тисяч гривень, а перший внесок чоловікзаплатив 34 тисячі. Автомобілі потерпілим не показували, але переконували, що вони є наскладі і через декілька днів після першого внеску прибудуть за адресою клієнта. Таким чином,каже Сергій Гончарук, людину підводили до підписання угоди фінансового лізингу.

 

– Договір сам був на 17 аркушах, написаний юридично-стислою мовою. Людина, яка не малавищої юридичної освіти, не розуміла термінології, не розуміла значення та понять самого договору, а усно їй пояснювали, що не переживайте, там все добре, а угода лишеформальність. Переконували, що авто отримає без проблем і затримки. Люди вірили іпідписували документ.

 

Під час перевірки стало відомо, що фірму зареєстрували в жовтні 2014 року в управлінніюстиції Голосіївського району Києва. Проте за вказаною адресою такого товариства не було, айого працівники не мали господарських відносин з жодною автомобільною компанією.

 

Перша заява від обдуреного клієнта надійшла у поліцію наприкінці травня 2015 року. Вподальшому правоохоронці встановили 29 фактів заволодіння коштами громадян. На сьогодніє 19 заяв від потерпілих, особи ще десятьох встановлюються.

 

– У кримінальному провадженні четверо підозрюваних. перевіряється причетність і іншихосіб. Це хлопці і дівчата віком від 22 до 30 років. Двом обрано запобіжний засіб застава, одному – взяття під варту, мсцеперебування ще одного встановлюють.

 

Поліцейські розпочали кримінальне провадження за частиною 4 статті 190 ККУ – шахрайство,вчинене в особливо великих розмірах. Санкція статті передбачає покарання у виглядіпозбавлення волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна. Підозрювані,розуміючи відповідальність за вчинок, намагаються перекинути вину один на одного.

 

Правоохоронці просять усіх, хто мав справу з товариством “Делюкс-Авто”, відгукнутися таповідомити інформацію, яка допоможе у розслідуванні, за телефоном Головного управлінняНаціональної поліції в Тернопільській області (067)471-66-23, (0352) 27-15-88 (слідчийГончарук Сергій).