Головна Новини На Тернопільщині незаконно вирубують ліси колишніх колгоспів

На Тернопільщині незаконно вирубують ліси колишніх колгоспів

Державною екологічною інспекцією у Тернопільській області (далі – Інспекція) під час проведення у 2018 році планових перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства на землях лісового фонду, що були в користуванні колишніх колективних сільськогосподарських підприємств і перебувають у землях запасу сільських рад, виявлено значні обсяги незаконних рубок, чим завдано шкоду лісу на суму понад 5997127 грн.
Так у Бучацькому районі виявлено незаконних рубок на суму 3850427 грн., у Збаразькому районі на суму 616826 грн., у Чортківському районі на суму 396787 грн., у Теребовлянському районі на суму 99621 грн., у Лановецькому районі на суму 1033466 грн. Матеріали справ за ознаками злочину направлені до відповідних районних відділень поліції для вжиття заходів реагування. На даний час порушників природоохоронного законодавства не встановлено, збитки заподіяні лісу не відшкодовано.
Аналогічні випадки були і в попередні роки. У 2017 році перевіркою Бариської та Золотопотіцької сільських рад Бучацького району було виявлено незаконних рубок на суму відповідно 1588864 та 933192 грн. Матеріали перевірок направлено до Бучацького відділення поліції, порушників не виявлено, збитків завданих лісу не відшкодовано.
Такий стан справ пов’язаний з тим, що на території області знаходяться понад 9,7 тис.га лісів колишніх агроформувань (колгоспи, радгоспи), які не надані у власність чи користування та перебувають у землях запасу сільських рад, у яких відсутні спеціалізовані підрозділи для охорони та ведення лісового господарства а також кошти на їх утримання, що призводить до масових незаконних рубок у них.
Враховуючи наведене вище, дана інформація надіслана до Тернопільської обласної державної адміністрації та Тернопільської обласної ради для прийняття відповідних рішень щодо передачі фактично безгосподарських лісових земель державним спеціалізованим лісогосподарським підприємствам Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства.