Головна Новини На Тернопільщині найстарший житель громади зберігає макети пам’яток Коропця

На Тернопільщині найстарший житель громади зберігає макети пам’яток Коропця

Макети пам’яток Коропця зберігає на своєму подвір’ї найстарший житель громади Григорій Облещук. Чоловікові 94 роки, 30 з них працював з деревом. Він розповідає, останні кілька років не майструє через те, що погіршився зір, повідомляє Суспільне.

Макети церков, лелеки, віз, символ Коропця — короп. Це та багато іншого зберігає на своєму подвір’ї найстарший житель Коропецької громади Григорій Облещук.

Найстарший житель громади

Макети пам’яток громади. Фото: Суспільне Тернопіль

Чоловікові у червні виповнилося 94 роки. Він за фахом будівельник. Чоловік розповідає, майструвати почав, коли вийшов на пенсію.

“Я і думки не мав цим займатися. Але, ви знаєте, так вийшло, що я в одного сусіда щось робив. І він каже мені: “Я дам делікатний возик, маленький — давній і ви його відремонтуєте. І він мені дав і я зробив”.

найстарший житель громади

Григорій Облещук. Фото: Суспільне Тернопіль

Зараз цей віз стоїть на подвір’ї Григорія Облещука. Чоловік каже, з цього почалося його захоплення до виробів з дерева.

“Я зробив той вік, думаю собі: “Треба коника до нього зробити”. Зробив коника. Треба дівчину. Ну я зробив то все файно, попри дорогу. Думаю, зроблю церковцю. Зробив церковцю, костел. І я так поступово, поступово зробив. І ви знаєте, деякі люди хвалили, а деякі люди казали, що я займаюся дурницями. Але я це робив, бо показував свою вмілість, свої руки. А тут в мене фотографували і приїжджали аж з Полтави. Цікавилися хто робив, як робив?”.

Віз, який зробив Григорій

Віз на подвір’ї. Фото: Суспільне Тернопіль

Григорій Облещук розповів, яким зі своїх виробів пишається найбільше.

“Як святкували свято Коропця, то прийшли до мене і кажуть, я зробив коропа — рибу. Я не вмію. І я зробив на три метри велику таку, що дивувалися, як я то зробив. Мені ніхто не підказав, не поміг”.

символ Коропця

Макет коропа. Фото: Суспільне Тернопіль

Понад десять років, через погіршення зору, Григорій Облещук не майструє. Верстати з майстерні пороздавав односельцям.

“Це дуже складна робота. Люди з цього жили, бо все було саморобне”, — каже найстарший житель Коропецької громади Григорій Облещук.

Майстерня Григорія

Майстерня. Фото: Суспільне Тернопіль