Головна Новини На Тернопільщині до 20% кліщів заражені бореліями

На Тернопільщині до 20% кліщів заражені бореліями

За минулий тиждень 85 людей звернулося в лабораторії особливо небезпечних інфекцій у Тернополі, щоб перевірити чи мали вони укуси кліщів, чи зашкодили вони їхньому здоров’ю. Про це повідомила головна санітарна лікарка області Оксана Чайчук. За її словами, приблизно кожний п’ятий був інфікований, пише Суспільне.

Фахівці Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб методом темнопольної мікроскопії досліджують кліщів.

Кліщі

Дослідження кліщів. Фото: Суспільне Тернопіль

Ці кліщі сюди принесли люди після укусів, щоб виявити чи інфіковані вони, чи ні.

“Проводиться розтин кліща, вміст його кишківника розводять в фізрозчині, далі передають лікарю, який дивиться під мікроскопом і шукає мікроорганізми подібні до борелій. Тривалість дослідження триває десь до години. В той день, як людина здала кліща, вона отримує результат”, – говорить лікар-бактеріолог обласного центру контролю хвороб Вікторія Пругло.

лікар-бактеріолог

Вікторія Пругло. Фото: Суспільне Тернопіль

Головна державна санітарна лікарка області Оксана Чайчук каже, що за минулий тиждень було 85 звернень людей з укусами кліщів.

“До 20% кліщів є заражені бореліями, а саме ця хвороба має небезпеку в тому, що спочатку людина не надає значення, що її вкусив кліщ. Але розвивається хвороба через рік, через два, через три може бути хвороба Лайма, яка несе великі наслідки. Це і враження центральної нервової системи, це і суглоби. Хвороба Лайма спричиняє розвиток інвалідності”.

На Тернопільщині до 20% кліщів заражені бореліями: що робити, коли вкусив кліщ

Оксана Чайчук. Фото: Суспільне Тернопіль

Лікар-епідеміолог обласного центру контролю хвороб Володимир Паничев розповів, якщо комаха перебуває в тілі людини до 18 годин, ймовірність інфікування – низька.

“Чим довший період присмоктування, тим зростає ризик того, що кліщ за цей період встигає патоген, який є в ньому людині”.

Лікар-епідеміолог

Володимир Паничев. Фото: Суспільне Тернопіль

За словами Володимира Паничева, щоб зменшити кількість кліщів у парках проводять акарацидні заходи – це обприскування хімічними речовинами. Епідеміолог говорить, найменше кліщів у парку Шевченка.

“За період багаторічних спостережень кількість кліщів складає 0,5 на прапорокілометр. Тобто, на кілометр шляху збирач може знайти пів кліща. 1 кліщ на 2 км. Парк Шевченка – це доглянута територія, там проводяться заходи знищення кліщів, суцільна дератизація весною”.