Головна Новини На Тернопільщині дослідили реалізацію прав ВПО в місцевих громадах

На Тернопільщині дослідили реалізацію прав ВПО в місцевих громадах

У Тернопільському прес-клубі презентували результати дослідження щодо залучення вимушено переміщених осіб (ВПО) в життя місцевих громад, що його провели експерти програми «Єднання заради дії».

   Про мету і завдання дослідження журналістам та глядачам прямої трансляції розповіла регіональна координаторка програми “Єднання заради дії” у Тернопільській області Яна Шкуратова. А Олег Воронка, заступник директора департаменту соціального захисту населення Тернопільської обласної військової адміністрації, ознайомив із загальною ситуацією щодо ВПО в області. Як він повідомив, сьогодні  на Тернопільщині перебуває понад 75 тисяч переселенців, 74 тисячі з яких приїхали сюди після початку війни, і 29 тисяч з яких проживають в самому Тернополі. Для вирішення їхніх проблем та адаптації у місцевих громадах було створено обласну раду з питань ВПО й такі ж в 12-ти громадах області. А також – прийнято відповідну цільову комплексну програму на 2023-2025 роки. Власне результати дослідження, з відповідними коментарями, презентувала регіональна юристка програми “Єднання заради дії”  у Тернопільській області Яна Совик. Повністю ознайомитися з ними можна за ось цим посиланням:  https://yednanniazaradydii.org.ua/materials/doslidzhennia-lokalnykh-polityk-i-prohram-iak-vpo-dolucheni-do-zhyttia-hromad/.

   Треба зазначити, що загалом в рамках цього дослідження фахівці проаналізували 193 місцевих нормативно-правових акти 25-ти громад в 15-ти областях України та з’ясували, що 65 відсотків з них вимагають допрацювання та внесення змін, інакше права переселенців залишатимуться суттєво обмеженими. Щодо Тернопільщини, то у нас, наприклад, немає окремих цільових програм для ВПО. Однак діє п’ять місцевих соціальних програм, якими можуть користуватися і переселенці. Наразі основною такою є програма «Турбота». Дискримінації ВПО в контексті надання соціальних послуг дослідження не виявило. Так переселенці на рівні з місцевими жителями отримують більшість послуг, які надає Тернопільський міський територіальний центр соціального обслуговування населення (консультації, допомогу з документами тощо). Для користування програмами достатньо отримати довідку, яка підтверджує статус ВПО. Однією з найбільш затребуваних послуг є гуманітарна допомога, зокрема продукти. Наразі вона видається щомісячно пільговим категоріям внутрішньо переміщених осіб. Проте переселенці не можуть отримати матеріальну допомогу за програмою «Турбота», бо вона передбачена лише для зареєстрованих мешканців громади. «У нас є, наприклад, відшкодування особам з інвалідністю на комунальні послуги. Допомога призначається зареєстрованим особам, а переселенці, як правило, змінюють місце проживання, не зареєстровані. І є ще щомісячні виплати за програмою «Турбота», наприклад, родинам загиблих захисників, членам сім’ї учасників бойових дій, то вони теж прив’язані до реєстрації постійного місця проживання», – повідомила начальниця відділу з прийому громадян управління соціальної політики Тернопільської міської ради Уляна Микитюк. Для виправлення ситуації фахівці надали кілька рекомендацій: зокрема, внести відповідні зміни до статуту Тернопільської громади, де зазначено, що права на участь у розв’язанні питань місцевого значення та можливість отримати соціальну підтримку мають лише жителі, які мають зареєстроване місце проживання в Тернопільській міській територіальній громаді. Крім того, щоб усунути перешкоди для отримання пільг для ВПО, необхідно внести зміни та уточнення в нормативні акти та місцеві цільові програми, зокрема, до тієї ж «Турботи».

   Дізналися учасники заходу і про успішні практики, які застосовуються в Тернополі. Так, приміром, діти ВПО та діти зі статусом постраждалих внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів безкоштовно харчуються в наших школах і садках. Також присутній на презентації секретар Тернопільської міської ради Ігор Гірчак розповів про те, що в нашому обласному центрі (як, за його словами, мало де в Україні) для переселенців створено офіційну чергу на житло. І завдяки грантовому проєкту для вирішення їхньої житлової проблеми найближчим часом буде збудовано три багатоквартирних сучасних будинки з квартирами «під ключ», тобто які відразу будуть з внутрішнім ремонтом і забезпечені усім найнеобхіднішим. Разом з тим Ігор Гірчак, продовжуючи тему про прив’язку певних прав переселенців до місця їхньої  реєстрації, аргументував неприйнятність усунення такого порядку. Мовляв, ніякий міський бюджет не витримає, якщо всі понад 70 тисяч переселенців області  отримають змогу звертатися, приміром, за матеріальною допомогою в  самому Тернополі.

   Дослідження було проведене в межах програми «Єднання заради дії», що впроваджується IREX разом із благодійним фондом «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» та за підтримки Державного департаменту США. Окрім Тернопільської, результати дослідження презентують ще у 14 областях, де воно проводилося. А узагальнені рекомендації програма “Єднання заради дії” передасть до Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, інших органів державної влади та місцевого самоврядування.