Головна Новини На Тернопільщині виявили випадок бутулізму

На Тернопільщині виявили випадок бутулізму

За даними моніторингу інфекційної захворюваності, проведеного фахівцями Державної установи «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України», в області 2 жовтня зафіксовано 29 випадків інфекційних захворювань, зокрема один випадок бутулізму.

Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлена споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.
Найчастіше причиною ботулізму стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби, рідше – овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно(недостатньо) термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
Інкубаційний період коливається від декількох годин до 10 днів після споживання зараженої їжі. Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Симптоми ботулізму:
• порушення зору ( “сітка або туман” перед очима, двоїння предметів, неможливо читати текст зблизька);
• виражена сухість у роті, утруднене ковтання;
• важко говорити, голос стає тихим;
• запаморочення , підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
• ураження травної системи: спочатку – нудота, блювання, послаблення випорожнень, а потім – здуття живота, закреп;
Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби.
При найменшій підозрі на ботулізм не займайтеся самолікуванням , а терміново зверніться за медичною допомогою до лікувального закладу..
Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:
• в’яленої, копченої, солоної риби;
• м’ясних, рибних та грибних консервів домашнього виробництва;
• продуктів, які транспортували або зберігали неналежним чином.
Пам’ятайте! Хворобу легше попередити, ніж її лікувати!