Головна Новини На Кременеччині відзначили 30-річчя відновлення легендарної Богданової каплиці (фото)

На Кременеччині відзначили 30-річчя відновлення легендарної Богданової каплиці (фото)

У Підлісцях на Кременеччині встановили та освятили Козацький хрест з нагоди 30-річчя відновлення Богданової каплиці.

Також місцеві жителі вирушили хресною ходою з Церкви Преображення Господнього до легендарного місця.

За легендою, влітку 1651-го року Богдан Хмельницький зупинився на цьому місці, щоб випити води. У Підлісцях гетьман став свідком об’явлення Пресвятої Богородиці.

– Два роки поспіль ми організовували тут духовно-історичний фестиваль «Богданова каплиця», який збирав сотні патріотів. Через війну, звісно, таке святкування ми цьогоріч не проводимо, однак з нагоди 30-річчя відновлення каплиці зібралися, щоб помолитися за українських воїнів усіх часів,  розповів настоятель Храму Преображення Господнього у Підлісцях Юрій Мазурчук.

Хрест на козацькому кладовищі встановили силами місцевої релігійної громади, додав Юрій Мазурчук.

–  Цей хрест встановлений у пам’ять про загиблих козаків, які тут спочивають. Поховані на цьому місці також багато людей, які доглядали за капличкою, а ще козацький священник,  зазначив Юрій Мазурчук.  

Участь у заході взяв й народний депутат, лідер волонтерського штабу «Українська команда» на Тернопільщині Микола Люшняк.

– Козаки – хоробрі воїни, що боролися за Україну ще століття тому. Про їхні подвиги чув кожен українець. Боронячи свою країну сьогодні,  ми, українці, демонструємо ту міць та звитягу, що успадкували від них разом з рідною землею та обов’язком її захищати,  наголосив Микола Люшняк.  

Кременецькі військові вручили Миколі Люшняку Орден Святителя і Чудотворця Миколая та грамоту За відродження духовності в Україні, відданість ідеалам добра та значний внесок у суспільне благо. Таку нагороду політик отримав за активну допомогу українським захисникам та захисницям.