Головна Новини Науковець ТДМУ представлятиме Україну в Японії

Науковець ТДМУ представлятиме Україну в Японії

11026711_10206174285504637_786466764_nНещодавно доцент кафедри травматології та ортопедії з комбустіологією Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського Андрій Ковальчук став переможцем всеукраїнського туру міжнародного конкурсу «Ten Outstanding Young Persons of the World (TOYP)».

Першу сходину п’єдесталу він посів у номінації «Медицина. Інновації в галузі медицини». Відбір фіналістів серед претендентів на перемогу у 10 номінаціях («Бізнес», «Політика», «Наука», «Культура», «Екологія», «Мир і права людини», «Волонтерство», «Винаходи», «Персональні здобутки. Особистий прорив», «Медицина. Інновації в галузі медицини») відбувся 28 лютого в Українському домі у Києві. Організатором заходу стала Всесвітня федерація підприємців та молодих професіоналів (Junior Chamber International, JCI). Зазначимо, що це неурядове об’єднання діє в 110 країнах світу і налічує понад 6000 місцевих осередків та більше 200 000 активних членів. Учасниками JCI є молоді професіонали та підприємці віком 18-40 років.

Щодо міжнародної програми «TOYP», то вона спрямована на виявлення та популяризацію молодих людей віком до 40 років, які досягли значних успіхів. Попередником «TOYP» була програма «TOYA» (Ten Outstanding Young Americans), яку в 1983 році розширили до міжнародного рівня.
Уперше премії кращим людям були вручені в 1938 році. Упродовж 75 років реалізацієї цієї програми її лауреатами стали Джеральд Форд, Джон Мейджер, Нельсон Мандела, Джон Кеннеді, Елвіс Преслі, Джекі Чан, Білл Клінтон та багато інших. Всі вони отримали нагороду «TOYP» ще до того, як досягли національної та світової популярності.
«Попередньо оргкомітет підбирав претендентів, аналізуючи їхні досягнення. Телефоном мені повідомили, що прочитали про мій винахід в Інтернет-виданнях та друкованих ЗМІ і запросили взяти участь в конкурсі. Така пропозиція мене зацікавила, тому заповнив анкету, підготував резюме і додав відеоролик про свою діяльність. Таким чином я потрапив до першого туру.
Оцінку первинних анкет номінантів здійснювало професійне журі конкурсу, до складу якого увійшли відомі особистості зі всіх вищезгаданих напрямків. Для участі у всеукраїнському турі організатори запросили по 3 кращих представника у кожній номінації. Учасники повинні були упродовж п’яти хвилин якнайповніше розповісти про свої досягнення. Окрім журі, конкурсантів оцінювали усі присутні в залі, які голосували за ту чи іншу людину в режимі он-лайн», – розповів науковець ТДМУ Андрій Ковальчук.

Андрій Олегович презентував свою роботу щодо розроблення та широкого впровадження в клінічну практику високотехнологічного медичного обладнання для проведення пластичного відновлення втраченого шкірного покриву в хворих з тяжкими опіками. Для вирішення проблеми ефективного лікування ран у хворих з глибокими опіками великої площі на базі курсу комбустіології Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського було розроблено серію інноваційних медичних виробів під назвою «Електродерматом ДК-717» (ДК – дерматом Ковальчука). Високотехнологічні інструменти дозволені для використання в медичній практиці наказом Міністерства охорони здоров’я України та внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення.

Нагадаємо, що завдяки впровадженню такого винаходу з’явилася можливість проводити пластику опікових ран ультратонкими аутодермотрансплантатами товщиною 0,06-0,1мм. За такої умови під час операції збільшується площа закриття опікових ран в 3-4 рази, при цьому відмічена значно швидша регенерація ран, мінімальне пошкодження донорських ділянок та в кілька разів зменшується післяопераційна крововтрата. Окрім того, застосування одноразової ріжучої головки дерматома знижує до мінімуму ризик зараження пацієнтів небезпечними інфекціями (СНІД, гепатит С).

«У номінації «Медицина. Інновації в галузі медицини» змагалися гідні претенденти. Наприклад, Олена Молчанова займається проблемою ендометріозу. Інший кандидат – Володимир Лінчевський – очолює систему парамедиків в Україні. Він першим організував військовий польовий шпиталь, а також займається підготовкою парамедиків для роботи в зоні АТО. Завдяки йому відповідні знання і навички з надання першої медичної допомоги на лінії вогню отримали понад 10000 парамедиків», – додав Андрій Ковальчук.
Сьогодні науковець Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського уже розпочав підготовку до участі у світовому конгресі, який відбудеться восени цього року в Японії. Справа в тому, що всі 10 переможців Всеукраїнського конкурсу «TOYP 2014» номіновані для участі в Міжнародному конкурсі «TOYP 2015» і отримають можливість відвідати Всесвітній конгрес «JCI 2015» в Японії.
На щорічному Всесвітньому конгресі «JCI» відбувається фінальна церемонія нагородження лауреатів Міжнародного конкурсу JCI TOYP. Сподіваємося, що до десятки видатних молодих людей світу потрапить і винахідник Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.
Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.