Головна Новини Гарячі Монахи-екзорцисти, яких позбавили чернечого стану, відправили Папі докази своєї правоти

Монахи-екзорцисти, яких позбавили чернечого стану, відправили Папі докази своєї правоти

Церковний скандал на Тернопіллі триває. Декілька днів тому Папа Римський Франциск затвердив декрети про позбавлення чернечого сану отця Планчака та інших восьми ченців із Тернопільщини, які проводили  обряди екзорцизму без спеціального дозволу. Ченці ж переконують, що закони церкви порушили не вони, а єпархіальне керівництво.

 

Основна претензія до монахів – здійснення обряду вигнання бісів. “Ці екзорцизми, згідно з правилом церкви, мають право здійснювати тільки уповноважені єпископом священики”, – пояснив представник Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ Олег Хортик. Він каже, що претензії до монахів полягали не тільки в цьому. “Основою їхнього життя, їхньої спільноти, як такої, стало, на превеликий жаль, не монашество і не суть посвяченості Богові, а керування в житті псевдооб’явленнями сестри Марії Баран”, – пояснив представник керівництва.

Основна причина – порушення монастирської дисципліни. Тернопільським монахам-екзорцистам заборонили виганяти бісів, вони у відповідь – покинули монастир. У цей же час з монастиря жіночого пішли 7 черниць, йдеться у сюжеті tsn.ua.

Монахи поїхали з монастиря, одночасно з монастиря жіночого пішли сім черниць, серед яких і Марія Баран, яка стверджує, що бачила видіння. Тепер ця спільнота живе в Посічі під Івано-Франківськом. Настоятель Антоній Григорій Планчак уже їздив до Ватикану та передавав Папі Римському докази невинуватості монахів. “Щодо екзорцизму – ми мали благословення від багатьох владик. Зрештою, як таким, екзорцизмом ми не займалися. Ми молилися лиш перед людьми: “Отче наш” та “Богородице Діво”, – заявив настоятель монастиря Пресвятої Богородиці Знамення.

 

Юрист монастиря з церковних справ о.Михайло Палій запевняє, що комісія Тернопільсько-Зборівської єпархії, котра готувала докази вини ченців для Папи, порушила церковні закони – монахів позбавила навіть права на захист, зокрема і щодо явлень Марії Баран. Сама черниця твердить, що видіння вперше побачила майже 30 років тому, коли їй було 14, і бачить їх дотепер, але шокована тим, як її допитували члени єпархіальної комісії. “Вони якщо задавали питання, воно зразу звучало з осудом. Вони не давали мені можливості це сказати, як я переживаю”, – каже вона.

 

Неохоче, але настоятель монастиря натякає, що цей конфлікт може мати цілком мирське коріння – чималеньке майно обителі. “Є претенденти на це майно. Вони хочуть Колодіївку забрати. Крім того, Посіч. Тут є 90 га землі”, – розповів Антоній Григорій Планчак. Ченці сподіваються, що Папа Римський ознайомиться з їхніми доказами та скасує свій наказ про відлучення від церкви. Відповідь сподіваються отримати до кінця року.