Головна Новини Папа Римський покарав за екзорцизм ченців з Тернопільщини

Папа Римський покарав за екзорцизм ченців з Тернопільщини

Папа Римський Франциск затвердив декрети про позбавлення чернечого сану отця Планчака та інших восьми ченців із Тернопільщини, які проводили  обряди екзорцизму без спеціального дозволу.

Про це повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на РІСУ.

«Святіший отець Франциск затвердив декрети архиєпископа і митрополита Василя (Семенюка) про позбавлення чернечого сану дев’яти ченців.  Ці особи є колишніми членами монастиря Святого Теодора Студита в с. Колодіївка Тернопільської області. Тепер вони незаконно перебувають у с. Посіч Івано-Франківської області. Згідно із затвердженими декретами, вони втрачають приналежність до чернечого сану, не мають права носити чернечий одяг, втрачають усі права і позбавляються всіх обов’язків, які випливають зі складання чернечих обітниць, та не можуть більше називати себе монахами», – йдеться у повідомленні.

Також повідомляється, що згідно з нормами церковного права, отці Планчак і Костевський не мають права священнодіяти. Вони не можуть служити Божественної Літургії, уділяти Святі Таїнства та здійснювати інші богослужіння у храмі чи поза ним, зокрема звершувати будь-які прилюдні моління за хворих, екзорцизми чи подібні практики.

Це рішення Папи Римського Франциска є остаточним і не може бути оскаржене.

Про сестру Марію Баран із монастиря у Великих Бірках почали говорити у 2004 році.  Вона начебто чула голос Бога Отця, Бога Сина, Бога Духа Святого, Пресвятої Богородиці та окремих святих. Деякі «послання» записував о.Антоній Григорій Планчак. Священик підтверджував їх вірогідність і походження від Бога, не маючи на це повноважень, про що офіційно заявили в Синоді УГКЦ.

У  монастирях було проведено кілька канонічних візитацій (перевірок).

Під час перевірок виявили багато порушень дисципліни. Частина ченців не дотримувалися уставу, а в діяльності керувалася вказівками «пророчиці».  Для остаточних висновків у монастирях працювала спеціальна комісія, створена розпорядженням глави УГКЦ Блаженнішого Святослава.  Вона не виявила жодних ознак того, що «об’явлення», чи «голоси», с. Марії Баран та інших сестер монастиря Введення в храм Пресвятої Богородиці мають надприродне походження. Натомість, було стверджено, що ті, хто їх поширює, маніпулюють поняттями чернечого послуху та духовного проводу.

Після  висновків  комісії  відбулася реорганізація монастиря Святого Теодора Студита у с. Колодіївка.  Братія монастиря на чолі з ігуменом Марком (Шняком) прийняла рішення церковної влади і продовжує монаше життя в с. Колодіївка згідно з монашою традицією і правилами. Натомість частина ченців не прийняла зауважень церковної влади і відмовилася її слухати. Вони продовжували порушувати монаші правила і остаточно незаконно поселилися в с. Посіч Івано-Франківської області. Вони не бажали виправити своєї поведінки. Після відповідних попереджень дев’ять монахів були позбавлені з чернечого сану.