Головна Новини Колишній чортківський редактор Зіновій Фрис про пандемію в Чехії: чого варто навчитися...

Колишній чортківський редактор Зіновій Фрис про пандемію в Чехії: чого варто навчитися українцям

Думками з приводу можливих викликів, які ще чекають на нас в час коронавірусної пандемії, та методами застерегтися від них поділився з журналістами Чортків.Сіty редактор Чортківської районної газети впродовж 1988-1991 років Зіновій Фрис, пише Чортків Сіті

 Фото з архіву Зіновія Фриса

Медійник зі значним журналістським стажем, він тривалий живе в столиці Чехії Празі. Працював на радіо «Свобода», згодом – вільним журналістом.

– Як ви там справляєтесь з вірусом? – запитав Зіновій у відповідь на зовсім не банальне в нинішній час привітання «Доброго здоров`я!». І, почувши заувагу щодо прорікання про можливе пекло в Україні (на кшталт Італії), яке, мовляв, у нас ще попереду, не приховував емоцій:

– Так, Україні дехто пророкує другу Італію через заробітчан, які поводяться абсолютно безвідповідально по прибуттю додому! Масове повернення може спровокувати хвилю нових захворювань. Тому треба залишатися максимально обережними в період карантину, – додав.

– А Чехія теж переживає страх? Чи не дуже? – поцікавились ми й собі.

 Фото Зіновія Фриса

– Чехія, як і вся Європа та світ, теж шокована, але люди не проявляють цього, – зауважив Зіновій. – По всій країні карантин, все зачинено – крім аптек і продовольчих магазинів, – конкретизував далі. – Відкриті також заклади, які торгують через віконця. Але транспорт працює, метро теж відкрите. Людей мало – і всі носять маски! До речі, за ходіння без масок запроваджено штраф сумою 850 доларів з ночі минулого четверга. Не носять в основному іноземці – і українці серед них, звичайно.


Фото Зіновія Фриса

Фото Зіновія Фриса
 – В Україні також вживається чимало превентивних заходів, – намагалися ми реабілітувати себе в очах іноземця з тамтешнім багаторічним менталітетом. – До прикладу, в багатьох областях України наразі запроваджено режим надзвичайної ситуації. Просто українці за своєю ментальністю дуже безпечні і багато не усвідомлюють обсягу можливої біди. На жаль.

– У нас також діють умови надзвичайності вже десять днів (ми спілкувалися минулої неділі), – почули від свого колеги. – Але люди дуже дисципліновані, – знову наголосив він. – У десятимільйонній Чехії – 1200 інфікованих. Приблизно 140 інфікованих прибуває щодня. Хочуть заборонити виходити з дому без потреби буквально всім.

 Фото Зіновія Фриса

І тут же повідомив «свіжак» від чеської влади: виїзд за кордон можливий років за два.

– Чому? – перепитав наше запитання. – Мабуть, з урахуванням можливого розвитку подій навколо вірусу.

Ось такий «приціл» на пандемію в старій спокійній Чехії й зокрема златій Празі.

Колаж з вуаллю в центрі ПрагиКолаж з вуаллю в центрі Праги  Фото Міхала Сули (МАФРА) зі сторінки Зіновія Фриса у Facebook