Головна Новини Заробітчани привезли до України більше грошей ніж інвестори

Заробітчани привезли до України більше грошей ніж інвестори

За підсумками 2019 року українські заробітчани перерахували близько $ 12 млрд доларів грошових переказів. Про це у вівторок, 4 лютого, повідомила прес-служба Нацбанку.

“Сприятливу ситуацію на валютному ринку протягом майже всього минулого року визначали стабільно високі обсяги надходжень від трудових мігрантів (близько $ 12 млрд)”, – йдеться в повідомленні НБУ.

Зазначається, що обсяг грошових переказів дозволив істотно зменшити курс іноземних валют у 2019 році. Зокрема в грудні курс долара опустився до 23,2 гривні – на 5 гривень з початку минулого року.

Але експерти, вважають не гроші, а саме досвід роботи за кордоном може стати рушієм української економіки, але для цього треба, щоб заробітчани повернулися додому.

Експерт з питань економічного розвитку, залучення інвестицій та просування експорту Душан Кулка розповів.

От щодо питання повернення українців. Чимало українців виїжджають, наприклад, до Чехії, за кращим життям. Тому що там – краща інфраструктура, зручніший побут, вища зарплатня, соціальна стабільність, більше впевненості у безпеці своїх можливостей… Що Україна може їм запропонувати, аби вони повернулись?

Родини, родичів, друзів. Звісно, ти можеш почуватись зручніше та комфортніше, насолоджуватись кращою інфраструктурою. Але ці принади не працюють для всіх і вони не працюють назавжди. Так, якийсь відсоток заробітчан не повернеться ніколи. Але буде достатня кількість людей, яких Україна зараз має сприймати як потенційний ресурс. Тому що вони виїхали не назавжди. І зараз за кордоном вони не просто заробляють гроші – вони генерують певний досвід. Із яким вони повернуться додому, і вони використають цей досвід тут.

Тобто, не всі ті, хто виїхав на заробітки, для України втрачені?

Звісно! Я би сприймав заробітчан як потенційний стимул зростання економіки. У 1990-х Польща переживала дуже подібну проблему – чимало молодих поляків виїжджали на роботу у Британію та інші країни. Тоді у Польщі була паніка через те, що вони втрачають молодь. Після економічної кризи 2008 року, багато хто із тих молодих поляків, які виїхали на заробітки, повернулись додому, привезли із собою закордонний досвід та знання, гроші, бізнес-зв’язки і почали розвивати свої справи у Польщі. Вони стали драйвером зростання польської економіки.

Те саме може статись і в Україні. Шукайте варіанти, які стимулюватимуть цей процес повернення. Починаючи зі звичайної промоції. Якби я був мером маленького українського містечка, я би відсилав святкові листівки заробітчанам закордон, просто щоб показати їм, що вдома про них пам’ятають, їх цінують і хочуть підтримувати із ними контакт.