Головна Новини Домініканський костел Чорткова – найкрасивіша неоготична споруда України

Домініканський костел Чорткова – найкрасивіша неоготична споруда України

Домініканський костел вартий того, щоб приїхати до Чорткова, адже це його беззаперечна візитівка й одна з найкрасивіших неоготичних споруд України. Кам’яні мури святині пережили складні часи, з ними пов’язано багато історій та легенд. Сьогодні це діючий храм та усипальниця польської знаті. Зеленуваті вежі костелу видно практично з будь-якої точки міста, а таємні ходи й лабіринти під ним зберігають вікові секрети, пише ua.igotoworld.com

Історія Чортківського костелу

Будівництво Домініканського костелу

Перший костел у Чорткові і монастир для ордену монахів-домініканців спорудили 1610 року на кошти землевласника Станіслава Ґольського. Ім’я свого фундатора храм носить і сьогодні. Ці споруди протягом тривалого часу входили в оборонну систему Чорткова і відігравали у ній далеко не останню роль.

У середині 17 століття, під час одного з нападів на місто, костел було частково зруйновано, і аж до 1731 року, коли його відбудували, храм стояв пусткою. Він набув більш витонченого вигляду і втратив свою фортифікаційну функцію.

1903 року, з ініціативи бургомістра Чорткова Людвіга Носса, костел почали перебудовувати. До 1910-го нова споруда, над якою працював відомий архітектор Ян Кароль Зубжицький-Сас, була готова. Від попередньої залишився хіба що фундамент

Воєнні і міжвоєнні роки

У лихоліття Першої світової храм дивом вистояв та не зазнав серйозних ушкоджень. А в післявоєнні роки, коли до Чорткова повернулася польська влада, внутрішнє оздоблення доповнив оновлений вівтар та амвон (місце для проповіді), а також новий орган. Проте, вже перед Другою світовою у місто прийшли радянські війська і монастир та храм припинили своє існування. Після війни з костелу зробили склад для добрив, попередньо вивізши із нього усі цінності.

Лише наприкінці 1980-тих Домініканський собор повернули громаді, на кошти якої й відновили його внутрішнє оздоблення.

Архітектура Костелу

Станіслава Домініканський костел виконано у готичному стилі з романськими елементами. У зовнішньому декорі гармонійно поєднано фундамент із тесаного каменю, світлі піщані блоки та різнобарвну цеглу, а також декоративні різьблені елементи на фасаді, який має три стрімкі вежі.

Центральна триярусна вежа прикрашена численними різьбленими елементами, у центрі яких – обов’язкова для костелів вітражна троянда над входом до храму. Особливістю будівлі також є її дах, вкритий червоною черепицею із візерунком, схожим на вишиванку.

Внутрішнє оздоблення

Всередині костелу увагу привертає різьблений дерев’яний вівтар, уміщений у звуженому заглибленні, а білокам’яні присадкуваті круглі колони і скульптури майстрів минулого сприяють умиротворенню і надають відчуття спокою у тихій розмові з Богом.

Цікаві факти

Повна назва храму –  Костел Матері Божої, святого Розарія і святого Станіслава.

На літургіях у Домініканському костелі у різні часи побували польські королі Ян Казимир і Ян ІІІ Собеський, які прямували через Чортків у військові походи.

У храмі є чудотворна ікона Матір Божа Чортківська – копія оригіналу, який під час війни вивезли до Польщі.

Орган, який встановили у храмі в міжвоєнний період, привезли аж із Дрездена, а в радянські часи його розібрали і спродали як кольоровий метал.

Фундатор костелу Станіслав Ґольський також спорудив у місті власний маєток, від якого нині залишилися руїни. Він мав форму п’ятикутника, що нагадує американський Пентагон.