Головна Новини Гора на Тернопільщині що два тижні змінює кольори

Гора на Тернопільщині що два тижні змінює кольори

Гора Гостра у природному заповіднику “Медобори” на Тернопільщині що два тижні змінює кольори. Причина – цвітіння рослин. Їх на скелястих схилах налічують майже дві сотні видів. Про це розповіла завсектором екологічно-освітньої роботи заповідника Оксана Мурська.

За її словами, з-поміж них – дванадцять червонокнижних. У першій половині травня переважають насичені жовті, фіолетові та білі барви, пише Суспільне.

“Зараз буяє сонячними кольорами авринія скельна. Це – рідкісна рослина, занесена до до “Переліку рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів рослинного світу на території Тернопільської області”. В нашому заповіднику вона – під охороною”.

Фіолетовим цвітом доповнює гаму кольорів змієголовник австрійський, говорить жінка.

“Змієголовник теж внесений до Червоної книги України. Ця рослинка належить до реліктів, що пережили льодовиковий період. Ще один релікт – шиверекія подільська. Вона більш рідкісна, зареєстрована в Європейському червоному списку. За деякими даними, ці рослини жили ще до динозаврів”.

Мурська повідомила, що понад п’ять років тому через надмірну спеку в заповіднику “Медобори” майже 95% рідкісних рослин загинуло.

“Вапняковим скелястим відслоненням бракувало вологи, відтак, рослинки були втрачені. Ми не паркова зона, тому не маємо права втручатися в заповідну екосистему, щось садити чи змінювати. Тим паче, що скелі – це не грунт, їх водою не полити. На щастя, наступними роками кліматичні умови поліпшилися, рідкісні види почали активно відновлюватися, щороку рясно проростає насіння. Сьогодні ми спостерігаємо буяння рідкісних, обмежено-поширених та звичайних рослин”.

Ломиніс цілолистий цвіте великими синіми дзвониками. Цей отруйний напівчагарник належить до третинних реліктів. Рослині – мільйони років, каже екологиня.

“Його стихія – це вапнякові схили, кам’янисті ландшафти. Ломиніс має специфічний запах, від якого крутить у носі. Рослину використовують у медицині через її бактерицидні властивості”.

Сусідить із цими видами волошник Маршалла. Квіти нагадують декоративні айстри бузкового кольору. Вид перебуває під охороною — його включили до офіційних переліків регіонально рідкісних видів рослин та до Європейського Червоного списку, повідомила Мурська.

За її словами, у другій половині травня очікують рясного цвітіння неопалимої купини. Поміж ними сірим пухом розсиплеться ковила. Гора Гостра набуде біло-рожевих і сизих відтінків.