Головна Новини Верховний Суд вирок залишив без змін: водій, який вчинив смертельну аварію у...

Верховний Суд вирок залишив без змін: водій, який вчинив смертельну аварію у стані алкогольного сп’яніння таки сидітиме

Колегія суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду відхилила касаційну скаргу захисника засудженого Олександра М. на вирок Тернопільського апеляційного суду від 5 лютого 2020 року.
Як встановлено судом, 19 вересня 2019 р., під вечір, 26-річний Олександр М., в стані сильного алкогольного сп’яніння керуючи автомобілем “Хюндай Акцент”, рухався автодорогою “Тернопіль — Скалат — Жванець” з двома пасажирами в салоні.


Проїжджаючи через с. Гермаківка Борщівського району, водій перевищив дозволену швидкість, втратив контроль над керуванням автомобіля і, допустивши занос транспортного засобу за межі проїжджої частини, в’їхав у дерево. Внаслідок ДТП один із пасажирів, 27-річний Михайло Б. помер на місці пригоди від отриманих травм.
Вказані дії Олександра М. Судом кваліфіковано за ч. 2 ст. 286 КК України, як порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілого.
Санкція ч. 2 ст. 286 КК України передбачає від 3 до 8 років позбавлення волі.
Вироком Борщівського районного суду від 19 листопада 2019 року Олександра М. визнано винним за ч. 2 ст. 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілого), засуджено до 5 років позбавлення волі та звільнено від основного покарання з іспитовим строком на 3 роки із покладенням відповідних обов’язків.
Не погодившись із рішенням місцевого суду, прокурор подав апеляційну скаргу та просив вирок скасувати у зв’язку з невідповідністю призначеного судом покарання тяжкості кримінального правопорушення та особі обвинуваченого.
Під час розгляду апеляційної скарги прокурора колегія суддів Тернопільського апеляційного суду погодилась з його доводами про те, що злочин вчинено у стані алкогольного сп’яніння і в такому стані водій наражав оточуючих на небезпеку, що призвело до тяжких наслідків – смерті потерпілого, а тому уникнення ним реального відбування покарання є несправедливим і негативно вплине на сприйняття суспільством необхідності дотримуватися Правил дорожнього руху.
Також, враховуючи, що обвинувачений визнав свою вину, щиро розкаявся у вчиненому і повністю відшкодував цивільний позов родичів загиблого, позитивно характеризується за місцем проживання, колегія суддів прийшла до висновку про можливість призначити Олександру М. покарання у виді позбавлення волі в мінімальному розмірі згідно санкції ч.2 ст.286 КК України, тобто 3 роки позбавлення волі.
Крім того, після відбуття основного покарання Олександра М. ще на 3 роки позбавлено права керування транспортними засобами.
Проте засуджений та його захисник не погодились із призначеним покаранням і оскаржили його у суді касаційної інстанції.
Колегія суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду доводи касаційної скарги визнав необґрунтованими та невмотивованими, нагадала про невідворотність наслідків аварії, а саме смерті 27-річного пасажира авто. А тому вирок Тернопільського апеляційного суду залишив без змін, а касаційну скаргу захисника засудженого — без задоволення.

Пресслужба Тернопільського апеляційного суду