Головна Новини Борщівщина – край, де найбільше крадуть електроенергії

Борщівщина – край, де найбільше крадуть електроенергії

У сучасних реаліях економічного життя бажання споживачів електроенергії зменшити рахунки за електрику абсолютно зрозумілі. Але в той час, як одні користувачі використовують енергозберігаючі лампи і технології, інші намагаються знизити суму платежу за електричну енергію шляхом шахрайства, пише Номер 1

Так протягом січня 2020 року на території Тернопільської області було виявлено 49 фактів крадіжки електроенергії на загальну суму 841 520,60 грн. Крадіїв не лякають ні штрафи, ні те, що втручання в енергетичний процес несе загрозу життю та здоров’ю самого крадія.

Тернопільські енергетики уже звикли до того, що часто, аби довести вину недобросовісного споживача, потрібно неабияк попрацювати. Адже в більшості випадків такі споживачі не те, що не пускають представників РЕМів на поріг, а ще й звинувачують їх у різних «нещастях».

Найбільше крадіжок електроенергії виявлено в Борщівському районі. Так лише протягом січня 2020 року тут складено понад 20 актів про порушення. Один з останніх доведених випадків крадіжки електроенергії здивував енергетиків своєю нахабністю. Зі слів начальника Борщівського РЕМ Ярослава Гука, ще 23 липня 2019 року прийшла заява від жителів трьох вулиць села Глибочок про те, що «їхня підстанція знаходиться в аварійному стані», а також про те, що у них дуже часто «вибиває» струм. Заява була підписана 65 споживачами. Борщівський РЕМ відреагував на подію, провели чистку лінії електропередачі, провели капітальний ремонт щита КТП та здійснили перетяжку проводів на ПЛ-0,4 кВ.

Проте, як розповів Ярослав Гук, у представників РЕМ виникла підозра, що хтось краде електроенергію. Після перевірки виявили два факти крадіжки електроенергії споживачами, які проживають на тих вулицях, від яких і надійшла заява. І що дуже прикро, серед тих, хто не просто підписав звернення до РЕМ, а й був одним з ініціаторів цього звернення, виявились порушники Правил роздрібного ринку електричної енергії.

Якими переконаннями керувалися ці споживачі, не зрозуміло: чи то просто підписали заяву, бо думали, що ніхто нічого не буде робити, чи що? Проте уникнути покарання їм не вдалося, тому що один зі споживачів за таку свою «економію» заплатив майже 20 тисяч гривень. А ще тепер йому потрібно пережити сором перед своїми односельчанами. Адже крадіжки електроенергії створюють незручності, в тому числі й добросовісним споживачам, які можуть навіть залишитися тривалий час без світла. Оскільки такі незаконні дії впливають на якість і надійність електропостачання.

У ВАТ «Тернопільобленерго» нагадують споживачам, що такі порушення нечесних на руку споживачів украй негативно впливають на безперебійність та надійність постачання електроенергії іншим споживачам, а також створюють аварійні ситуації. У результаті несуть значні збитки як побутові, так і промислові споживачі, порушується робота служб життєзабезпечення, а самі зловмисники ставлять під загрозу своє життя та інших людей.

Утім енергетики завжди готові до виявлення недобросовісного використання електричної енергії споживачами. Адже всі можливі способи розкрадання електроенергії відомі фахівцям ВАТ «Тернопільобленерго». Враховуючи додаткове оснащення сучасними приладами для пошуку безоблікового споживання електроенергії, виявлення споживачів, які займаються розкраданням електричної енергії – це справа часу.