Головна Новини Авто з кортежу польського прем’єр-міністра спричиноло ДТП на Тернопільщині: інформацію замовчали

Авто з кортежу польського прем’єр-міністра спричиноло ДТП на Тернопільщині: інформацію замовчали

Один з автомобілів, що їхав у кортежі прем’єр-міністра Матеуша Моравецького, спричинив аварію у Тернопільській області в липні цього року. ДТП замовчали.

Транспортний засіб врізався в автомобіль, припаркований на узбіччі, та розчавив його передню частину. Важкі поранення отримав 42-річний українець Олег Ліщук. Його привезли на лікування до Польщі, але підтримка була недовгою, пише Wirtualna Polska.

ДТП за участю кортежу Моравецького в Україні: що відомо

7 липня 2023 року прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький відвідав Україну, щоб вшанувати пам’ять жертв Волинської трагедії. За інформацією WP, дорогою до села Пузники, під Тернополем, одна з останніх машин у кортежі прем’єр-міністра спричинила ДТП.

Авто протаранило машину, припарковану на узбіччі. Wirtualna Polska на підставі неопублікованих документів щодо аварії польських дипломатів в Україні пише, що знищений автомобіль мав розчавлену передню частину, приземлився в кювет, а сам водій випав з транспортного засобу.

Він отримав численні травми, в тому числі переломи. Він і сьогодні скаржиться на постійний біль, має проблеми з ходьбою, користується милицями і не може функціонувати самостійно.

Тим часом, ніхто в Польщі не повідомив про аварію, а уряд – канцелярія прем’єр-міністра, Міністерство закордонних справ і посольство Республіки Польща в Києві – промовчали з цього приводу.

В аварії постраждав українець: у Польщі йому обіцяли допомогу

Потерпілого в аварії, 42-річного Олега Ліщука, з множинними травмами доставили до лікарні в Тернополі. “Я на мить прийшов до тями, коли мене поклали в машину швидкої допомоги. Я не знав, що відбувається. Я відчув страшний, дуже сильний біль у ногах. Я була шокований. Потім я знову втратив свідомість”, – розповідає Олег.

Він прокинувся в лікарні. “Там зі мною розмовляла поліція. Вони запитали, чи пам’ятаю я, що сталося. Я відповів, що пам’ятаю колону і що одна з машин мене збила. Вони одразу все зрозуміли і більше не ставили запитань”, – пояснює він.

Олег пригадує, що доступ до реанімаційного відділення був заблокований. Виявилось, що є ще двоє жертв – поляки. Згідно з документами, які отримало видання, це помічник аташе з питань оборони Мечислав Вуйцик та аташе з питань оборони посольства Польщі в Києві командувач Мацей Наленч, які їхали у другій машині.

Наслідки аварії для Олега Ліщука були болючими: рвані рани обох рук, зламаний палець, чотири переломи лівої ноги, пошкодження колінного суглоба та два переломи кісток. Дипломати з посольства наполягали на лікуванні в Польщі.

Постраждалий в ДТП повернувся до України: закінчились гроші

Чиновники допомогли з виїзними документами – через війну, що триває, чоловікам в Україні заборонено виїжджати з країни. Також вони організували поїздку для його дружини, якій оплатили проживання в готелі. Але на цьому все. Оплачувати реабілітацію та перебування чоловіка не було кому.

“4 серпня ми забрали пана Олега з дружиною з лікарні. Їх покинули напризволяще. Тож ми подбали про них”, – каже Рафал Грабовський з фонду U-Work. Фонд оплатив місячну реабілітацію та проживання.

Однак, після 3 місяців перебування у Польщі Ліщуки повернулись додому – у них закінчилися гроші, щоб жити в Польщі. Вдома на чоловіка чекає подальше лікування та група інвалідності через травми, отримані в ДТП. Він каже: “Мені не пощастило, я був здоровий, я був у формі, а тепер? Як мені тепер жити? Я втратив усе, бо, на жаль для мене, натрапив на польську колону”.