Головна Новини Хакери викрали понад півмільйона гривень

Хакери викрали понад півмільйона гривень

Підприємці з Тернополя поплатилися за «просунутий» спосіб банківського обслуговування.

Слідчі УМВСУ в Тернопільській області розслідують кримінальну справу, порушену за фактом викрадення в одного з тернопільських підприємств 535 тисяч гривень. Правоохоронці встановили, що понад півмільйона гривень, скориставшись “віртуальною відмичкою”, викрали двоє хакерів із Хмельниччини.

Тернопільські ПІДПРИЄМЦІ стали жертвами власної “просунутості”. Вони уклали з банком, який обслуговував підприємство, угоду про користування інтернет-банкінгом. Таку послугу для своїх клієнтів не так давно запровадили чи не всі українські банки. Суть інтернет-банкінгу — доступ до рахунків та операцій з рахунками забезпечується в будь-який час та з будь-якого комп’ютера, що під’єднаний до Інтернету.

Вигідний підприємцям вид банківського обслуговування сподобався й хакерам. Одного ранку бухгалтер тернопільського ТзОВ відкрила в комп’ютері платіжний файл, і ледь не зомліла. З рахунку підприємства зникли понад півмільйона гривень! Ніби знущаючись, кілька тисяч з цього ж рахунку хтось невідомий переказав… кільком благодійним організаціям.

У банківській установі, до керівництва якої звернулися підприємці, також не могли зрозуміти, хто та яким чином спромігся зайти на сервер, використавши для цього відомі лише банківським клеркам та клієнтам ключ та пароль. Служба безпеки банку лише з’ясувала, що викрадені “віртуальною відмичкою” гроші були переказані на банківські картки невідомих осіб.

Після звернення до міліції “віртуальну крадіжку” почали розслідувати правоохоронці. Завдяки технічним можливостям оперативники вийшли на сліди 52-річного та 47-річного жителів Хмельницької області. На одного з цих друзів було оформлено банківську картку, на яку й переказували гроші тернопільських підприємців. Цю картку зловмисник оформив на чуже прізвище, використавши для цього крадений паспорт, у який вклеїв свою фотографію.

Після викриття хакерів з їхніх рахунків вдалося зняти лише 35 тисяч гривень. Решту викрадених у тернополян грошей зняв з банківського рахунку поки що не встановлений організатор цього злочину, на якого працювали хмельницькі хакери.

Наразі, повідомили в секторі зв’язків з громадськістю УМВСУ в Тернопільській області, один із викритих хакерів перебуває під вартою. Другого зловмисника суд до завершення розслідування відпустив на волю під заставу.