Головна Новини Тернополяни повстали проти санітарної обрізки дерев

Тернополяни повстали проти санітарної обрізки дерев

Сьогодні у ФБ тернополянка Олена Дайнека опублікувала пост у якому розповідається про масове вирубування дерев біля міської школи №23. На думку жінки це робиться дуже нефахово:

“Другий день на території середньої шкоди № 23 повним ходом йде зрізання дерев, де під “ноль”, а де і більше як половину. Дуже песимістично – чурбани навколо. Попросила документи – принесли, виявляється купа цілком здорових і ще не старих дерев визнана авторитетною комісією ЖКГ ТМР такими, що знаходяться в аварійному стані. Знаєте, скільки років я живу в цьому районі і постійно минаю ці дерева – жодної підозри, що вони аварійні. Треба буде дізнатись, а як так може відбуватись…Викликала поліцію, зафіксувала, буду розбиратись”, – написала жінка.

У коментарях чимало тернополян підтримали Олену. Окрім того повідомили, що на сайті міськради зареєстрували відповідну петицію проти санітарної обрізки дерев.  У якій йдеться про таке:

“Заборонити значну вирубку дерев в місті, особливо у парках, скверах, алеях, дворах житлових будинків. Замість кожного зрубаного дерева повинно бути посаджене нове. Заборонити так звану „омолоджувальну” або „санітарну” обрізку дерев „під стовб”. Ця обрізка калічить дерева, вони вже ніколи не будуть повноцінно розвиватись, а значна частина їх просто загине. Такого не має в цивілізованих країнах світу, не повинно бути і в нас. Про майбутнє потрібно думати вже сьогодні.
Постанова Кабінету Міністрів України № 559 від 08.04.1999р. «Про такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної зеленим насадженням у межах міст та інших населених пунктів» чітко визначає, що дозволено обрізати крону дерева не більше ніж 30% її довжини. Обрізка від 1/3 до 1/2 довжини крони дерева уже кваліфікується як пошкодження до неприпинення росту і передбачає стягнення штрафу. Обрізання на більше 1/2 довжини крони кваліфікується уже як пошкодження до припинення росту зі значно більшою сумою штрафу”.

Проголосувати за петицію можна тут.