Головна Новини Вчителі і медики Тернопільщини вийдуть на масовий протест

Вчителі і медики Тернопільщини вийдуть на масовий протест

Попереджувальна Всеукраїнська профспілкова акція протесту пройде у всіх обласних центрах України та великих містах 9 жовтня. Таке рішення прийняла президія Федерації профспілок України. Про це повідомив голова Тернопільської обласної ради профспілок Андрій Присяжний під час засідання прес-клубу 4 жовтня.

«20 вересня відбулося засідання президії Федерації профспілок України, – зазначив Андрій Присяжний. – З огляду на дії Кабінету міністрів, пов’язані із формуванням проекту державного бюджету на 2019 рік, а також неодноразовими їхніми заявами щодо чергового підвищення ціни на газ та електроенергію для населення, Федерація профспілок України вирішила провести у жовтні акції протесту. 9 жовтня, одночасно, о 16-ій годині із спільними вимогами, акції відбудуться в обласних центрах та інших великих містах. А 17 жовтня ми з’їжджаємося  до Києва, де теж плануємо провести акцію у вигляді пішої ходи до Кабміну, бо якраз буде засідання Кабміну, а також до Верховної ради України.».

Федерація профспілок висуває чотири основні вимоги до керівництва держави. Це підвищення прожиткового мінімуму  і мінімальної заробітної плати; зупинення зростання цін на природній газ та електроенергію для населення; забезпечення права громадян на якісну і доступну освіту, охорону здоров’я, соціальне забезпечення; зупинення наступу влади на майнові права профспілок.

«Є проблема, яка носить національний характер – це забезпечення працівників державних бюджетних установ та організацій коштами на виплату зарплати, – коментує одну із вимог Андрій Присяжний. – Процедуру, яка зараз відбувається у державі я називаю бюджетний теніс. У Тернополі нещодавно відбулося засідання Асоціації міст України, під час якого Прем’єр-міністр сказав, що органи місцевого самоврядування мають всі можливості, ресурси, і це їхня проблема – забезпечити людей зарплатою. Натомість, представники місцевих органів самоврядування кажуть, що Кабмін дав обов’язки, а не надав необхідної кількості фінансових повноважень, щоб забезпечити виплату зарплати. В результаті крайніми вийшли прості наймані працівники. Сьогодні є величезна загроза невиплати зарплати за два місяці працівникам бюджетної сфери. На середину року така заборгованість складала 460 мільйонів гривень по області, зараз вона незначно скоротилася.».

Участь у акціях протесту візьмуть найчисельніші профспілки – освітянська та охорони здоров’я. Вони додатково висунуть ще й ряд галузевих вимог. Станом на червень цього року педагогічним працівникам загальноосвітніх закладів області на оплату праці не вистачало майже 103 мільйони гривень. У зв’язку із цим  депутати обласної ради на восьмій сесії облради, яка відбулася 8 червня, прийняли звернення до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, щодо надання додаткової субвенції освітній галузі області. Попри те, що на кінець року освітяни можуть залишитися без зарплат, серед їхніх вимог немає пункту про це. Натомість, вони вимагатимуть зберегти освітянам усі надбавки, виплати, доплати, підвищення і премії, підвищити на 10% посадові оклади усім педагогічним та науково-педагогічним працівникам з 1 вересня 2018 року тощо. А от профспілка працівників охорони здоров’я України в першу чергу вимагатиме погасити заборгованість із виплати зарплати працівникам закладів охорони здоров’я та забезпечити її своєчасну виплату, додатково виділивши у 2018 році 3,6 мільярдів гривень. За словами голови Тернопільської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України Володимира Кузіва, до кінця року на виплату зарплат медикам області не вистачає 120 мільйонів гривень, в тому числі 30 мільйонів – Тернополю.

У Тернополі мітинг представників профспілок відбудеться 9 жовтня о 16.00 біля пам’ятника Івану Франку. Учасники мирної акції протесту, як зазначив Андрій Присяжний, прийдуть також до міської та обласної рад.