Головна Новини Вбивця тату-майстрині переніс операцію і не з’явився на суд

Вбивця тату-майстрині переніс операцію і не з’явився на суд

“Не зможе брати участь у відеоконференції, бо йому важко переміщатися після перенесеного хірургічного втручання”, – повідомили сьогодні через онлайн-зв’язок із Дрогобицької колонії перед початком судового засідання про засудженого Андрія Горбатюка із Тернополя . Сьогодні, 27 січня, у Тернопільському апеляційному суді мало відбутися слухання справи щодо вбивства тернопільської тату-майстрині Тетяни Подвашецької, але вже вчетверте перенесли розгляд справи. Засуджений Андрій Горбатюк не зміг брати участь у засіданні через відеоконференцію через стан здоров’я. Хоча офіційного повідомлення про причину і підтвердження від медиків до суду не надійшло. Нічого невідомо було про перенесену операцію й захиснику обвинувачуваного. Суд змушений був відкласти слухання.

Чому переносили попередні слухання? На першому засіданні обвинувачуваний відмовився від двох захисників, з якими пройшов суди трьох інстанцій, тож суд оголосив перерву, щоб реалізувати його право на захист – залучити захисника із Центру безоплатної вторинної правової допомоги. На наступному засіданні колегія суддів змушена була знову відкласти слухання, бо новопризначений захисник Андрія Горбатюка попросив надати йому час на ознайомлення з матеріалами кримінального провадження. На третьому засіданні обвинувачуваний заявив клопотання, що бажає надати доповнення до апеляційної скарги, і попросив відкласти розгляд справи.

У Тернопільському апеляційному суді матеріали цієї кримінальної справи вже від жовтня 2021-го, тож упродовж чотирьох місяців ніяк не розпочнуть розгляд справи. Сьогодні прокурор та представники потерпілих надали заперечення на доповнення обвинувачуваного до апеляційної скарги. Наступне засідання має відбутися 10 лютого о 14:30.

Нагадаємо, що трагедія сталася у ніч на 16 квітня 2019-го року. 11 листопада 2020-го року колегія суддів Тернопільського міськрайонного суду проявила рішучість у даній справі й винесла суворий вирок для Андрія Горбатюка — довічне позбавлення волі. Під час дебатів у суді першої інстанції прокуратура просила покарати підсудного на 15 років позбавлення волі, а рідні загиблої вимагали для нього довічне ув’язнення. Горбатюк натомість заперечував свою причетність до вбивства. 10 лютого 2021-го року Тернопільський апеляційний суд змінив вирок першої інстанції, пом’якшивши обвинуваченому покарання до 15 років позбавлення волі. Проте з таким рішенням апеляційної інстанції не погодився Касаційний суд. Тепер справу Горбатюка мають повернути на новий розгляд в апеляцію.

Джерело