Головна Новини Аутизм не вирок: історія 14-річного тернопільського піаніста-віртуоза, якого не зламала хвороба

Аутизм не вирок: історія 14-річного тернопільського піаніста-віртуоза, якого не зламала хвороба

Аутизм – хвороба, з якою можна боротися. В цьому на всі 100% впевнена родина Гуцуляків з Тернополя. Коли 8 років тому їхньому сину поставили страшний діагноз батьки не розгубилися, а почали наполегливо працювати. Вже за декілька років він почав освоювати шкільну програму, а згодом грати на фортепіано. За 4 роки хлопчик освоїв всю програму і успішно перейшов до випускного класу. Повідомляє Т1 Новини.

Коли Сашку було 1,5 роки батьки почали помічати, що син відстає від своїх однолітків у розвитку. Лікарі 6 років не могли точно поставити діагноз. До того казали, що це просто затримка мови або ж гіперактивність. Вже у шкільному віці медики підтвердили здогадки батьків – в Сашка аутизм. Для сім’ї цей період став переломним, але батьки не упустили рук, а навпаки – почали наполегливо працювати з сином. Сашко освоював шкільну програму, а потім здивував рідних новим талантом.

– В 9 років Сашко підійшов до фортепіано і відразу почав грати Турецький марш Моцарта. Вдома фортепіано не було, тому ми були здивовані, що він одразу правою і лівою рукою почав підбирати ноти, – каже мама Сашка Світлана Гоцуляк.

Після цього батьки одразу пішли з сином до спеціаліста в музичну школу. Там Сашко своїми задатками здивував фахівців. Вже за перші півроку він показав вражаючі результати.

– Він робив дуже великі успіхи. Протягом перших півроку консультацій він почав грати твори за 1,2 і за 3 класи. А коли він перейшов в 2 клас ми грали за 4. Це були технічні і досить складні твори, – каже вчителька Сашка з фортепіано Лариса Шевченко.

Зараз Сашко навчається у випускному класі музичної школи. За 4 роки він освоїв 6-річну програму. Багато в чому юному піаністу допомагали батьки, адже вони теж мають музичну освіту. Кажуть, найбільше він любить грати твори Моцарта та Бетховена.

– Колись на початку треба було з ним займатися. Зараз Саша сам розбирає і в нього це швидко вдається. Він навіть може собі створювати якісь мелодії. Він може грати якийсь твір, потім зупиняється і додає свої речі, свою частинку, – додає Світлана Гоцуляк.

Ексклюзивно для глядачів Т1 новини Сашко демонструє фрагмент одного з улюблених творів.

В музичній школі піаніст займається двічі на тиждень, окрім того щодня грає вдома.

– Він хлопчик, який відчуває стиль, форму і зміст твору, який він виконує, – каже вчителька Сашка з фортепіано Лариса Шевченко.

Наполеглива праця ніколи не буває марною. В цьому впевнена Світлана Гоцуляк. Адже вона з власного досвіду знає – кожна дитина талановита та унікальна, а аутизм – не вирок.

– Я знаю, яким був Сашко, коли мені казали про те, що він ніколи не буде говорити і віддати його в якийсь заклад, а коли я бачу те, який він зараз. Я розумію, що кожна дитина має перспективи. Головне правильний підхід і знайти методики, які підійдуть саме цій дитині, – зауважує мама Сашка Світлана Гоцуляк.

Окрім музики Сашко захоплюється програмуванням та англійською. Його батьки запевняють, такі успіхи сина не є унікальним випадком, адже діти з аутизмом так само, як і здорові, мають таланти і обдарування, які варто розвивати.

Христина Луцик, Віталій Куземко, Володимир Сосна, Т1 Новини