Головна Економіка Кооперативний рух на Тернопільщині набирає обертів

Кооперативний рух на Тернопільщині набирає обертів

У Тернопільській області зареєстровано понад 50 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Минулого року з’явилося 16 нових кооперативів, і це найбільше за останні десять років. Причому в останні два місяці 2017 року було зареєстровано десять з них. А за два місяці 2018 року з’явилося ще шість кооперативів і одне кооперативне об’єднання, яке дасть поштовх для розвитку кооперації на селі. Створення і розвиток сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів у районах Тернопільської області обговорили під час засіданні колегії облдержадміністрації.

«За останній рік суттєво покращилася ситуація зі створення кооперативів, – каже Володимир Стахів, виконуючий обов’язки директора департаменту агропромислового розвитку ТОДА. – Населення зацікавилося цим напрямком, адже це робочі місця практично на своїй присадибній ділянці, створюється робоче місце, яке дозволяє непогано заробляти. Для прикладу, нещодавно ми побували на Волині, де працює підприємство із замороження ревеню. Вони закупляють ревінь по 8 гривень за кілограм. В перший рік 15 тон заготували. Це поза 120 тисяч гривень виплатили людям, на тертій рік – 60 тон – це в межах півмільйона. Є можливість заробляти і підприємство готове купувати продукцію. Керівник цього підприємства придбав земельну ділянку у нас в області і хоче будувати аналогічне підприємство. Кооперативний рух розвивається. Нові кооперативи є різних напрямків. Ми не обмежуємо людей, вважаю якщо є ініціативна група її треба підтримати. В основному це молочарські та плодово-ягідні кооперативи. З плодово-ягідних успішні, які були створені раніше, «Файна поляна» у Козівському районі, що спеціалізується на вирощуванні малини. У них 18 гектарів землі. Успішний і перший кооператив в області – «Молочне джерело» у Лосятині Кременецького району, якому ми ще у 2009 році виділяли кошти у розмірі 100 тисяч. Є хороший кооператив «Бучачекопродукт», який об’єднує 1200 членів. Він практично охопив весь район і за минулий рік вони реалізували 4 тисячі тон молока. Також він надає послуги по заготівлі кормів, штучному осіменінні, пасовищах тощо.».

Із 51 кооперативу 13 є недіючими. За словами Володимира Стахіва це ті, які раніше були створені примусово. Тому сьогодні людей не заставляють об’єднуватися у кооперативи, а розповідають, що вони отримають у результаті спільної роботи. До того ж, і держава, і область фінансово підтримують створення кооперативів.

«У Збаразькому районі у Залізцях є майже 400 голів корів, три заготівельні пункти – це велике село, – каже Володимир Стахів. – Ми нещодавно побували і там і розказали людям, що вони отримають, якщо об’єднаються. Отримали б за державною програмою фінансову підтримку на переробне обладнання. Пропонуємо їм не продавати молоко, а виготовляти продукцію, працювати цілеспрямовано і на кожній ланці маркетингу отримувати дохід – в цьому сутність кооперативу. Поки що вони думають. Можливо, створять плодово-ягідній кооператив, бо є люди, які вирощують малину. Треба починати з чогось маленького, люди побачать, що нормально працюється, то будуть цікавитися. І фінансова підтримка солідна на цей рік. Але за напрямками кошти ніхто ділити по районах не буде. Є квота і ви вибирайте, тобто хто прийде перший, той забере перший суму відшкодування на придбання техніки чи обладнання. На розвиток плодово-ягідних і молочарських кооперативів у держбюджеті цього року закладено 100 мільйонів гривень. Фінансова підтримка діє, якщо у кооперативі є не менше 20 учасників і не більше ста гектарів землі. Фінансова підтримка буде надаватися у розмірі 70% вартості обладнання, але до 3 мільйонів на один кооператив. Крім цього, в області діє Комплексна програма розвитку агропромислового комплексу. На неї ми з державного бюджету отримаємо 650 тисяч, і за останньою інформацією, ще додатково буде виділено 550 тисяч. Загалом, розраховуємо на 1 мільйон 200 тисяч гривень, які витратитимо на підтримку кооперативів. У нас простіша програма – ми відшкодовуємо 100% за мінусом ПДВ вартості обладнання і за попередні роки зацікавилися кооперативи у такій фінансовій підтримці. Минулого року за 600 тисяч гривень придбали для кооперативів 45 одиниць техніки та обладнання.».