Головна Безпека в місті Якщо раптово зупинили: коли поліцейський може вас «перевірити» чи обшукати ?

Якщо раптово зупинили: коли поліцейський може вас «перевірити» чи обшукати ?

Нікому не було би приємно мати справу зі стражами порядку, особливо коли вас, ваш транспортний засіб, особисті речі із певних причин поліцейські хочуть оглянути. Тож людям варто знати, у яких випадках та як полісмени мають право провести поверхневу перевірку чи обшук.

Цікаво, що поверхнева перевірка – візуальний огляд особи, речей, транспорту – відрізняється від обшуку насамперед тим, що для її проведення поліціанту не потрібен дозвіл суду. При цьому поліцейський не щупає вас, не копирсається у речах, кишенях, а лише оглядає вміст, який показує особа. Для цього полісмен може провести по поверхні одягу рукою чи спеціальним засобом – металошукачем.

У статті 34 ЗУ «Про Національну поліцію» йдеться, що таку перевірку здійснюють, коли є достатньо підстав вважати, що людина має певну заборонену річ, яка може загрожувати життю чи здоров’ю оточуючим. Іншими словами, перевірка має бути вмотивованою, а слова типу «планова перевірка», «перевіряємо всіх» – неприпустимі. У такому випадку ви маєте право вимагати від правоохоронця, щоби той обґрунтував її необхідність.

Варто знати, що перевірку має проводити поліцейський однієї статі. Тобто, якщо жінку оглядає чоловік-поліцейський, то це є правопорушенням.

Провести поверхневу перевірку вашого авто поліцейські можуть, якщо існує достатньо підстав вважати що:

1) в автомобілі знаходиться правопорушник або заручник;

2) в автомобілі знаходиться річ, обіг якої заборонено чи обмежено або яка становить загрозу життю чи здоров’ю, вашому або інших осіб;

3) транспортний засіб є знаряддям вчинення правопорушення або знаходиться в тому місці, де може бути скоєно кримінальне правопорушення, для запобігання якого необхідно провести поверхневу перевірку.

На відміну від перевірки, обшук — це обґрунтована доказами слідча дія. При цьому обшукати вас можуть виключно за рішенням суду. Обшук обов’язково проводиться за присутності не менше як двох понятих однієї статі.

Обшук проводиться в тих випадках, коли є достатні підстави вважати, що знаряддя злочину, речі й цінності, здобуті злочинним шляхом, а також інші предмети і документи, які мають значення для встановлення істини в справі чи забезпечення цивільного позову, знаходяться в певному приміщенні або місці чи в якої-небудь особи.

При особистому обшуку поліцейський може оглядати ваші речі руками, просити вивернути кишені або зняти верхній одяг та детально обстежувати особисті речі: гаманець, портфель, валізу тощо. Якщо проводиться обшук транспортного засобу, то обстеженню підлягає багажник, чохли, колеса та інші елементи авто.

Одним із цікавих епізодів з історії роботи поліцейських Тернопільщини є випадок, коли в будинку одного з мешканців області проводили санкціонований обшук.

В одному із кафе було відтиснуте металопластикове вікно. Як з’ясували поліціянти після огляду закладу, із приміщення зникло декілька пляшок алкоголю і продукти харчування. Оскільки правоохоронці оперативно вийшли на слід ймовірного порушника, поліцейські опісля провели й обшук в його помешканні та знайшли там знаряддя злочину.

Нещодавно поліцейським випало проводити й поверхневу перевірку чоловіка, якого підозрювали у пошкодженні чужого авто.

Спершу полісменам повідомили, що на одній з вулиць Тернополя невідомий чоловік розбив скло машини. Патрульні приїхали на місце події, виявили ушкоджене авто та отримали опис правопорушника. Коли поліцейські почали обходити прилеглу територію, вони побачили чоловіка, який підпадав під орієнтування. Згідно ст. 34 ЗУ «Про Національну поліцію» патрульні провели поверхневу перевірку чоловіка та виявили у нього інструменти – ймовірні знаряддя порушення. Подальші обставини справи з’ясовували слідчі, яких опісля викликали полісмени.

Правоохоронці Тернопільщини вкотре закликають мешканців краю бути обачними – не чинити протиправного та знати, за яких підстав поліцейський має право «перевірити» чи обшукати вас, ваше авто, особисті речі, житло.

Нагадуємо, що в Тернополі працює сайт http://bezpechne.community , призначений для комунікації громадян з поліцейськими. Тут ви можете повідомити поліцію про небезпечні місця свого району та отримати фахову правову консультацію. Звертаємо вашу увагу,що сайт не є аналогом 102 та призначений для вирішення неоперативних питань.