Головна Безпека в місті Коли та до кого поліцейські можуть застосовувати «піклування»?

Коли та до кого поліцейські можуть застосовувати «піклування»?

До деяких мешканців – неповнолітніх, людей із психічними розладами та осіб, які перебувають у стані сп’яніння, поліцейські можуть виявляти особливе сприяння.

Такий вид тимчасової допомоги має назву «поліцейське піклування» – коли поліцейський, в межах закону, надає підтримку особам, які в силу особистих, економічних чи соціальних причин її потребують.

Попри те, що поліцейське піклування реалізується згідно статті 41 Закону України «Про Національну поліцію», цей вид сприяння не є окремою статтею КК України про адміністративні правопорушення.

Згідно статті, поліцейський може попіклуватись про вас якщо Ви:

1) неповнолітня особа віком до 16 років, яка залишилися без догляду;

2) підозрюєтесь у втечі з психіатричного закладу чи спеціалізованого лікувального закладу, де утримувалися на підставі судового рішення;

3) маєте виражені ознаки психічного розладу і створюєте реальну небезпеку для себе або оточення;

4) перебуваєте у публічному місці та через сп’яніння втратили здатність самостійно пересуватися чи створюєте реальну небезпеку для себе або оточення.

Якщо проаналізувати випадки застосування поліцейського піклування до дітей на Тернопільщині, то найчастіше його виявляли до представників ромської національності.

Зокрема, в області неодноразово траплялося, що поліцейські зустрічали на вулиці дітей ромської національності, які перебували без нагляду дорослих. Інколи про таких дітей працівникам поліції повідомляли мешканці краю. Коли полісмени підходили до малих, ті не знали, де їхні батько й мати. Оскільки бланків протоколів щодо поліцейського піклування немає, поліціанти за стандартною процедурою доправляли знайдених дітей у центр соціально-психологічної реабілітації дітей ТОДА.

Допомагали поліцейські й маленьким українським громадянам. Якось полісмени приїжджали на виклик і заставали, що дитина сама плакала на подвір’ї. Як згодом з’ясували, мати на декілька хвилин зайшла в магазин, а дитину залишила на вулиці поблизу. Потім мама прийшла і забрала своє чадо, тож ситуацію вдалося успішно вирішити на місці.

Були на Тернопіллі й випадки, коли поліцейське піклування було потрібне старшим людям – бабуся із психічними розладами пішла з дому й загубилася. Правоохоронці розшукували жінку, аби повернути її рідним.

Оскільки іноді як про малих, неповнолітніх, так і про дорослих потрібно «попіклуватися», Вам варто знати, як саме відбувається поліцейське піклування.

Поліцейський зобов’язаний зрозуміло повідомити вам про підставу застосування поліцейського піклування, а також роз’яснити право отримувати медичну допомогу, давати пояснення, оскаржувати дії поліцейського. Поліцейський може не повідомляти про такі права, коли має достатні підстави вважати, що ви не можете усвідомлювати свої дії і керувати собою. Також поліцейський може вилучити у вас зброю чи інші предмети, якими можна завдати шкоди собі чи іншим людям, незалежно від того, чи заборонені вони в обігу.

Поліцейський зобов’язаний надати вам можливість негайно повідомити про своє місце перебування вашим рідним та близьким. Про застосування поліцейського піклування складається протокол, копія якого вручається «підопічному» поліцейського.

Нагадуємо, що в Тернополі працює сайт http://bezpechne.community , призначений для комунікації громадян з поліцейськими. Тут ви можете повідомити поліцію про небезпечні місця свого району та отримати фахову правову консультацію. Звертаємо вашу увагу,що сайт не є аналогом 102 та призначений для вирішення неоперативних питань.