Вірменський коньяк суттєво відрізняється від виноградних бренді, які виробляються в інших країнах, — він дуже м’який та ароматний, із відчутним солодкуватим присмаком. У багатому смаку є нотки шоколаду та ванілі, а в насиченому ароматі — відтінки прянощів та сухофруктів. У цій статті ми розповімо, чому коньяки, що виробляються у Вірменії, виходять такими смачними та якісними.
Особливості вірменських коньяків
Перший міцний алкоголь з вина у Вірменії почали робити наприкінці XIX століття, коли у 1887 році Нерес Таірян відкрив завод із виробництва бренді. Незабаром підприємство купив виробник Шустов. Справи пішли настільки добре, що вже у першій чверті минулого століття в країні відкрили ще 15 заводів.
І тоді, і зараз вірменські коньяки виготовляються з місцевих сортів білого винограду — Мсхалі, Ркацителі, Кангуна, Воскеату, Чилара — які вирощуються в Араратській долині та інших регіонах країни.
Особливо сприятливий мікроклімат для вирощування винограду в Араратській долині, оскільки місцевість захищена від вітрів кавказькими горами та добре прогрівається сонцем. Також долина славиться різноманітністю ґрунтів, завдяки чому один і той же сорт винограду, що росте на різній висоті, може бути з різними смаковими відтінками. Саме тому виноградні спирти мають величезну різноманітність смаків.
Основні етапи виробництва
Коньяки у Вірменії роблять з білого сухого вина, яке містить 12-14% спирту і мають терпкий аромат та бархатистий смак. Вино переганяють три чи чотири рази, тому виходить алкоголь із вмістом спирту 60-70%. Його розливають у бочках з кавказького дуба і витримують кілька років — від 3 до 20. У цей час напій набуває характерного темно-бурштинового кольору та ванільного відтінку в ароматі. Щоб цей процес йшов інтенсивніше, вірменський коньяк після перегонки наливають у нові бочки, а за 4-6 місяців переливають у старі.
Далі майбутній ординарний чи марковий коньяк купажують, використовуючи три, п’ять чи шість спиртів. Щоб знизити градус напою до потрібного показника, алкоголь розбавляють водою з гірських джерел, а потім знову відправляють на витримку в дерев’яні або емальовані місткості на 1-3 роки. У розпорядженні кожного заводу у Вірменії є природні джерела води з мінімальною кількістю солей. Перед використанням воду демінералізують за допомогою осмосу, що подовжує термін придатності готового продукту. Деякі виробники додають до купажів колер — розчин цукрової патоки. Він надає алкогольним напоям глибшого кольору і забезпечує легкий солодкий присмак.
Коли етап другої витримки завершено, вірменські коньяки, які можна придбати в маркеті алкогольних штук Maudau, двічі фільтрують, розливають у пляшки і відправляють на продаж. Залежно від терміну витримки алкогольні напої ділять на ординарні, маркові та колекційні. Перші витримують від 3 до 5 років, другі мінімум 6 років, а треті від 9 років.