
На будь-якій кухні є так званий “робочий трикутник”. Це зона між холодильником, плитою та мийкою. Відповідно, коли заходить мова про облаштування кухні у новобудові, в першу чергу вирішують, як правильно розташувати усю необхідну побутову техніку та кухонний гарнітур для створення комфортних умов. Обирають холодильник, виходячи з площі та конфігурації кухні. Холодильники відрізняються один від одного за різними параметрами. Але саме габарити, корисний об’єм та формфактор є одними з ключових моментів.
Габарити
Площа стандартної кухні у новобудовах економ або комфорт класу становить в середньому 6-12 метрів квадратних. У старих хрущовках це, як правило, зовсім крихітне приміщення на 3-4 м2. Якщо ж йдеться про елітні апартаменти у ЖК Преміумкласу, площа кухні може бути дійсно величезною. Холодильники, своєю чергою, розподіляють за габаритами:
- Компактні або міні;
- Середні за розмірами;
- Стандартні;
- Високі;
- Широкі (Side-by-Side).
Стандартними за габаритами є моделі (В, Ш, Г) 180 на 60 на 60. Звісно, у кожного виробника власні стандарти, тому можуть бути певні відхилення від цієї схеми. Наприклад, у модельному ряду Samsung або LG стандартними є двокамерні холодильники 186х60х68 см. За висотою холодильник підбирають таким чином, аби було зручно діставати продукти з найвищої полиці.
Якщо дивитися на компактні моделі, тут також може бути велике розмаїття. Наприклад, для кухонного острівця у квартирах студіях купляють вбудовані мініхолодильники з однією камерою для охолодження або з морозилкою для льоду. Мають попит також різноманітні винні бари для зберігання та охолодження напоїв. Вони вирізняються компактними розмірами.
Середні – це холодильники для невеликих приміщень. Зазвичай вони трохи нижчі та вужчі у порівнянні зі стандартними моделями. Глибина ж лишається приблизно однаковою. Високі холодильники можуть сягати двох метрів. Широкі – це багатодверні моделі для великої кухні.
Формфактор
Важливий параметр під час вибору. За формфактором холодильники розподіляються на такі типи:
- однокамерні – може бути одна морозильна або холодильна камера, однодверні з невеличкою морозилкою зверху;
- двокамерні – у стандартному варіанті знизу йде морозилка, зверху холодильна камера;
- Side-by-Side – камери розташовані одна біля одної, відповідно холодильник має двоє дверей, також такі моделі обладнано у більшості випадків льодогенератором;
- багатодверні (French Door) – варіацій може бути багато, наприклад знизу морозильна камера з декількома висувними ящиками, а зверху розташовано одне холодильне відділення з двопільними дверцятами.
Також за формфактором холодильники поділяють на ті, що стоять окремо, або вбудованого типу.
Корисний об’єм
Треба орієнтуватися на кількість членів сім’ї:
- 250 літрів – одна-дві людини;
- 300 літрів – три людини;
- 350 – 4-5;
- 400 і більше – великі сім’ї.
Звісно, за бажанням можна і невеликий холодильник вщерть заповнити продуктами. Але бажано, щоб між ними лишався вільний простір. Тоді вони довше зберігатимуть свіжість, а в холодильнику не буде неприємних запахів.