Головна Суспільство Кавомолка для дому: види та особливості вибору

Кавомолка для дому: види та особливості вибору

Справжній кавоман не тільки смакує свіжу й ароматну каву, а й насолоджується всім процесом приготування напою, починаючи від подрібнення зерен. Тільки уявіть, як ви перемелюєте зерна, і кавовий аромат з кожним вашим рухом відчувається ще яскравіше. Такий ефект можуть створити тільки ручні кавомолки — незмінна класика для поціновувачів. Про види та особливості таких пристроїв розповідаємо в статті.

Яку кавомолку вибрати: важливі критерії

Насамперед слід розуміти, що сьогодні в продажу є два типи пристроїв: ручні (механічні) та електричні. Якщо під час вибору кухонних приладів ви приділяєте значну увагу дизайну та висуваєте високі вимоги та якості помелу, ручні моделі — найкращий варіант. Електричні прилади працюють значно швидше, але залежать від електроенергії.

Обираючи кавомолку, треба відповісти на такі питання:

  • наскільки часто ви готуєте каву, а точніше — скільки філіжанок варите за день;
  • який напій полюбляють у вашій родині: еспресо, американо, каву по-турецьки. Від цього залежить ступінь помелу;
  • для якого типу кавоварки потрібно подрібнити зерна.

Якщо зранку вам вистачає 25-30 г меленої кави (2-3 чашки), а у вихідні ви не збираєтеся вдома з друзями, цілком підійдуть моделі з невеликою місткістю для зерен.

D-UUkFdiYQe7fgB6CQE20aAh5yRbpnKbyjUd0IzvGuYh8tibaYHeWg8NC3wWgCBBX9xmMCk4Fc-mOitgfeqwIl_FVSJSGLLfFckFV4xQL9dD6mRwWclR5ZZ1p8nWHxQMgr9tsh7I

Для приготування напою в турці можна вибрати бюджетний варіант кавомолки без особливих вимог до якості помелу. Наприклад, підійде електричний пристрій роторного типу. Якщо ви звикли готувати каву в електрокавоварці гейзерного, рожкового чи крапельного типу або маєте вдома напівавтоматичну кавомашину, краще вибрати прилад жорнового типу. Вони бувають як електричні, так і ручні, тож це справа смаку.

Про електричні прилади написано багато, тож далі мова йтиме виключно про ручні моделі.

Матеріал жорен

Усі механічні кавомолки мають жорна, які під час руху перетирають зерна, перетворюючи їх в кавовий порошок. Вони можуть бути виготовлені з різних матеріалів:

  • чавун — міцні, не бояться механічних ушкоджень, зносостійкі та недорогі. Але через пористу структуру цей матеріал добре поглинає запахи, тож аромат попереднього сорту може змішатися з новим. Крім того, з часом чавунні жорна сточуються і їхня стружка потрапляє в каву, створюючи металічний присмак;
  • загартована сталь — мають високу міцність, але поступаються попередньому варіанту у зносостійкості. Подовжити термін користування можна за допомогою спеціального захисного покриття з титану. Це оптимальний варіант, але він суттєво підвищує вартість приладу;
  • кераміка — забезпечує найбільш рівномірний помел, екологічно чистий матеріал. Такі жорна не сточуються і не нагріваються, не бояться вологи та чудово зберігають аромат продукту. Але кераміка досить крихка, тож вимагає обережного користування.

Ступінь помелу в ручних млинках регулюється шляхом зміни положення жорен: від грубих фракцій для френч-пресу до дрібного порошку для турки.

Види корпусу

Залежно від типу корпусу механічні млинки для кави поділяють на два види:

  • східні (турецькі);
  • європейські.

Перший варіант має видовжену форму колби. Воронка закритого типу для зерен розміщується у верхній частині. Ручка складається або знімається і теж розміщується вгорі. Особливість такого млинка в тому, що під час використання його необхідно тримати в руці. Зазвичай турецькі кавомолки мають стильний дизайн і часто прикрашаються фігурним різьбленням.

nf7DXpSeBrxilAPx9rkJYBVDUm7CgFRCrSt1OWD43ZR6mKVsjMwMOxTw7Aszqx8884WK22lfMgb5ENQR1SF1MyIHC9UUNBSzREwS5EPSqy2TmmrhbF2_VOVT5-mJ3amTsfMvJ0Lw

Другий варіант було створено на основі східного приладу. Європейські моделі встановлюються на стіл, де і відбувається перемелювання зерен. Воронка для зерен переважно відкритого типу і розміщується вгорі разом із ручкою. Місткість для меленого порошку виконана у формі ящика. Такі класичні пристрої стильно виглядають у будь-якому інтер’єрі.

Якщо ви справжній поціновувач кави, то ручний млинок обов’язково має бути на вашій кухні. З його допомогою ви зможете щодня насолоджуватися смаком і ароматом свіжозмеленої кави. А щоб прилад був ще й функціональним, рекомендуємо уважно придивитися до матеріалу жорен.

Стаття створена за матеріалами сайту Zakupka.com.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here