Головна Суспільство Яйця подешевшали, а апельсини і морква подорожчали

Яйця подешевшали, а апельсини і морква подорожчали

продуктиБуквально в перший тиждень першого місяця зими прогнози наших експертів з приводу цін на продукти в січні почали збуватися. Так, в магазинах подешевшали яйця. Якщо наприкінці грудня у супермаркеті, де ми щотижнево відстежуємо ціни на продукти, десяток коштував 10 грн, то зараз його можна придбати за 9,2 грн. За словами Олександра Бакуменка, голови Спілки птахівників України, зниження цін на яйця в січні – багаторічна традиція.
«В середньому вони дешевшають за січень на 50-70 копійок», – уточнює експерт. Так що чекаємо, що ті виробники, які ще не встигли опустити свої ціни, зроблять це. І до кінця місяця будемо купувати яйця по 8,5-9 грн за десяток, пише Сегодня.
Прогнозовано подешевшала і рослинна олія. Сьогодні літр рідкого золота можна купити не за 14,5-15 грн, а по 13,5-14,5 грн.

«Олії виробили в 2011 році дуже багато, – пояснює Микола Верницький, директор консалтингової компанії« ПроАгро », – Тому в грудні воно почала дешевшати в опті. А на початку січня ця тенденція докотилася і до роздробу ».

На думку експерта, більше в січні ціни на рослинну олію опускатися не повинні.
На жаль, не обійшлося на початку місяця і без зростання цін. Подорожчали банани і апельсини, буряк і моркву. Ціни на фрукти піднялися у зв’язку з підвищеним попитом на свята, а на овочі, за словами Наталії Колесникової із ЗАТ «Українська фруктово-овочева компанія», – у зв’язку зі зменшенням їх запасів.

«Апельсини і банани в січні більше не повинні дорожчати, – прогнозує експерт. – А от ціни на овочі можуть ще підрости на 25-30 копійок ».

Якщо виправдається цей прогноз, в січні будемо купувати буряк по 1 грн / кг, морква – по 3 грн / кг, картопля – по 6,3 грн / кг, а капусту – по 1,2 грн / кг.
Якщо по всім перерахованим вище продуктам прогноз наших експертів виправдався, то по м’ясу, на щастя, немає. Так, Андрій Порох, фіндиректор мережі супермаркетів Delight, прогнозував, що в кінці грудня м’ясо в магазинах у зв’язку з передсвятковим ажіотажем подорожчає на 5-7% і ціни опустяться лише після 7-го січня. Але, вони зараз залишилися на рівні середини грудня. Правда, на ринках м’ясо все-таки перед Новим роком подорожчало.

«З 27 по 31 грудня битки у мене відлітали по 70-75 грн. за кіло, – розповідає продавець Сергій з Боярки. – Зараз вже продаю їх по 65 грн. Але все одно ця ціна вища грудневої в 60 грн. Думаю, 6-го січня народ захоче на Різдво свіженького м’яса, і буду продавати його знову по новорічним цінами. Ну а після 7-го опущу ціни до 60 грн за кіло ».

Так що вже на наступному тижні будемо купувати м’ясо за грудневими цінами. Правда, може подорожчати курятина на 2-3% (куряча тушка буде йти по 18,5-19,6 грн / кг). «На це м’ясо, як найдешевше, високий попит з боку переробників і населення», – пояснює Єлизавета Святківська, експерт з ринків м’ясопродуктів Українського клубу аграрного бізнесу.