Головна Суспільство Інструкція по догляду за велосипедом

Інструкція по догляду за велосипедом

Всіх велолюбителів хвилює питання “Як обслуговувати велосипед так, щоб якомога менше його ремонтувати?”. Треба розуміти, що є деталі, які так чи інакше зношуються, і не завжди ремонт є виходом із ситуації. Часто просто доводиться міняти деталь на нову.

Щоб тримати свого двоколісного друга в доброму стані треба дотримуватися елементарних правил та час від часу робити невеликі ремонти які можна здійснити своїми руками, замінити зношені велосипедные запчасти, щоб не допускати того, що потрібен серйозний ремонт у фахівців.

Інструкція по догляду за велосипедом досить проста:

Як мити велосипед?


Після велопрогулянки велосипед слід протерти ганчіркою, акуратно видалити бруд. Можна використовувати вологу ганчірку. А ось поливати велосипед з відра або шланга водою не слід. Іншими словами, при митті велосипеда потрібно стежити, щоб вода не потрапляла всередину вузлів велосипеда. Потім велосипед потрібно змастити, щоб він стояв до наступної подорожі чистим.



Чи можна їздити на велосипеді по воді?


На жодному з велосипедів не можна їздити по глибокій воді. Втулки і вузли сильно страждають від цього. Якщо ви бачите, що перед вами глибокий брід (вище рівня втулок коліс), то краще перенести велосипед через нього на руках. В іншому випадку треба бути готовим до ремонту.


Де зберігати велосипед вдома?


Зберігати велосипед краще, у висячому положенні за раму в сухому приміщенні. В принципі, підходить і гараж, однак слід уникати замерзання розмерзання та проникнення вологи. Вологість, а також цикл «зволоження – замерзання – танення» дуже шкідливі для велосипедів.

Як зберігати велосипед взимку?


Якщо має бути тривале зберігання (наприклад, взимку), то краще не тільки змастити велосипед, але і обмотати промасленими ганчірками окремі вузли. Змащувати вузли лепьохіна мастилом гірше, так як її потім складніше видаляти. Залишати ж її не можна – на неї налипає бруд.
Є така банальна думка: «все, що не робиться, все на краще». До велосипеду це не відноситься – якщо в велосипеді «щось змінилося» саме, то це тільки на гірше. Звідси ряд наслідків:Не варто продовжувати їздити на несправному велосипеді. Якщо в тріскачці або втулці щось затріщало, то треба зайнятися ремонтом.
Не варто їздити на колесах навіть з мінімальною «вісімкою». Згодом «вісімка» буде прагнути стати все більше і більше.
Перед тривалими мандрівками і після довгого зберігання треба обов’язково провести огляд і ремонт велосипеда.