Головна Суспільство Як обрати авто на вторинному ринку

Як обрати авто на вторинному ринку

Вибір користованих автомобілів повністю переїхав на електронні майданчиках. Однак сотні тисяч оголошень у всьому світі стали доступні українцям, та часом вводять непідготовлених автовласників в жах: як розібратися в усіх цих випадках і відібрати справді вартісні пропозиції? Розповідаємо про всі секрети грамотного серфінгу по сайтах авто-оголошень.

1. Визначтеся зі своїми вимогами

Як і в будь-якій справі, в першу чергу, варто почати з себе. А саме визначитися з максимальною сумою грошей, яку передбачається витратити на авто, і, головне, більш-менш уявляти, що за автомобіль взагалі потрібен – з механікою, з автоматом, з повним приводом або без, бензиновий або дизельний. Седан, універсал, кросовер? Чим більше точних параметрів буде задано, тим вже і точніше буде коло пошуку, а це значить, що не доведеться розпорошуватися на купу схожих варіантів. Просто складіть список обов’язкових вимог до майбутньої машини.

2. Знайдіть продавця

На сьогоднішній день на вторинному ринку України діє три групи продавців. Перша – це приватники, друга – перекупники, третя – офіційні дилери з майданчиками Trade-in, або популярності зараз набирає популярності замовлення автомобілі за кордоном, зокрема у США https://delo.ua

При зверненні до приватних продавців, крім того, що потрібно більш-менш розбиратися в технічному стані автомобіля, так ще й доведеться побути психологом, задаючи потрібні питання і уважно спостерігаючи, де ніяковіє і червоніє продавець. Тут, як то кажуть “фіфті-фіфті”. Швидше за все, без допомоги знайомого експерта покупка перетвориться в лотерею.

Перекупники, які сьогодні діють у вигляді відкритих майданчиків або навіть пристойних шоу-румів – в більшості своїй були легалізовані колишні “бариги” з авторинків. Величезна конкуренція з боку дилерів змусила їх прийняти офіційні правила гри, на кшталт співробітництва з банками та страховими компаніями, правда часто “підхід з 90-х” нікуди не подівся.

Головна небезпека – якість продаваних автомобілів. До перекупників найчастіше потрапляють машини, які з різних причин не прийняли в залік у дилерів – це відновлені після серйозних ДТП, зі скрученими спідометрами, заставні, з питаннями до документів та історії в цілому. Це не виключає і того факту, що на майданчики “перекупок” регулярно потрапляють і хороші пропозиції, які знову ж таки потрібно вміти вибирати. Біда в тому, що на відміну від приватників, перекупники самі непогані психологи, які вміють професійно вішати локшину на вуха.

Майданчики Trade-in офіційних дилерів – найбезпечніше місце для покупки автомобілів з пробігом. В першу чергу, дилерам, як офіційним представникам своїх брендів, не потрібні проблеми – а тому, машини проходять повний комплекс юридичних і технічних перевірок. З юридичними питаннями дилер просто не зв’язується – собі дорожче.

Що стосується технічного стану, то спокушатися не варто, в переважній більшості випадків дилер взяті машини не ремонтує, а тому “відер” вистачає і у нього. Перевага в тому, що дилер про проблеми говорить відкрито: “машина в такому-то стані, коштує стільки-то, ремонт обійдеться в стільки-то. Хочете беріть, не хочете – не беріть”. З огляду на, що майданчики Trade-in – це невпинний конвеєр, який працює в парі з відділом продажів нових машин і за оборот отримує компенсації від представництва бренду, на сьогоднішній день у дилерів ще і одні з найвигідніших цін на ринку.

На аукціонах в США є можливість купити автомобіль за невелику ціну, а від оборудки виграти приблизно 30% вартості автомобіля. Однак і в таких вигідних пукпкає є свої тонкощі. Головне потрапити на потрібний вам аукціон, і розібратися з описом та технічним станом авто, а тоді дочекатися того дня коли його будуть продавати

.

Після того, як ви його викупили потрібно оформити переказ та оплатити вартість авто. Після цього вас очікує транспортування та розмитнення, а тоді і ремонт. Варто врахувати, що не всі проблеми із автомобілем можуть бути вказані на сайті аукціону, тому слід залишати гроші на ремонт із запасом. На аукцонах можна купувати авто у приватних осіб, а можна у диллерів та страховиків, в останніх ціни будуть трішки вищі, та гарантії більші.

Висновок: на сайті оголошень, в першу чергу, ставте сортування по офіційних дилерах, звертаючи увагу на всякі плашки типу “Перевірений продавець”. Це дійсно запорука певних гарантій і відсутності головного болю, як мінімум за юридичну чистоту машини.

Ще два важливих параметри в оголошеннях: кількість господарів і оригінал ПТС. Найчастіше копія ПТС видається через те, що в документі просто закінчилося місце, що для свіжих машин виглядає підозріло. Сміливо ставте галку “один господар”: машина з єдиних рук гарантовано виявиться більш доглянутою і збереже сервісну історію, ніж якщо змінила кількох господарів.