Головна Суспільство Тернопільський священник розкриває таємниці Катедри

Тернопільський священник розкриває таємниці Катедри

Нові документи, що стосуються історії Тернополя знайшов доктор історичних наук, отець Віталій Козак, синкел у справах стратегії розвитку УГКЦ Тернопільсько-Зборівської архиєпархії. Зокрема, йдеться про час спорудження тернопільської Катедри – колишнього Домініканського костелу. Про це, а також багато інших цікавих фактів щодо святині, він розповів у книзі «Архикатедральний Собор у Тернополі».

Дослідники вважають, що будівництво цього храму розпочали у 1749 році, коли власник міста Юзеф Потоцький видав фундаційний акт, позначивши межі майбутніх мурів храму. А завершили у 1779 році, коли відбулося його освячення. Таким чином, будівництво було розтягнуто у часі на тридцять років, але ніхто не пояснював чому воно тривало так довго.

«Для мене особисто найцікавіше було розібратися із хронологією храму, – зазначив під час презентації наукового видання Віталій Козак. – Чому будівництво тривало 30 років? Чому коли в нікого немає 30 років, у нас є 30 років? Я співставив інші будівництва, і жодне будівництво подібної споруди не тривало стільки років. Це було не логічно і ніхто не говорив чому це так.».

Відповідь на свої запитання тернопільський священник знайшов, опрацювавши низку історичних документів, в тому числі, які знаходяться у Краківському архіві домініканців. У своєму досліджені отець Віталій Козак аргументовано доводить, що будівництво почалося пізніше, а не 1749 року. Підтверджує це і знайдений автором в архівах документ від грудня 1771 року. «У ньому внуки Ю. Потоцького уклали угоду, яка була внесена до ґродських кременецьких книг, у якій ротмістр Франциск Ксаверій Потоцький, як наслідник Тернопільського ключа, зобов’язався «закінчити монастир, вимурувати костел, цвинтар обвести муром та оздобити костел належними оздобами», – пише у книзі Віталій Козак. – Витрати на будівництво, встановлені у сумі 120 000 злотих, мали з ним розділити у рівній частині його брати: Юзеф – крайчий коронний, Петро – староста снятинський та Вінцентій.». Але цього ж року Франциск Ксаверій Потоцький помирає, а наслідників у нього не було. Власність над Тернополем перейшла до його брата Юзефа Потоцького. «Цей запис свідчить, що фактично станом на 1771 рік будівництво перебувало на початковому етапі, – продовжує у монографії отець Віталій Козак. – Також це підтверджує значна сума, визначена для завершення будівництва, яка була зазначена в угоді. З цього випливає, що храм постав якщо не повністю, то принаймні значною частиною, лише у 1770-х роках. Також імовірний період будівництва (1771-1777) виглядає цілком реалістичним для реалізації такого обсягу робіт. Він відповідає періодам спорудження інших храмів подібного типу.».

У книзі історик також наводить факти, які вказують і на дату завершення костелу, розповідає, хто був архітектором споруди та подає багато іншої цікавої інформації з історії цього храму. Придбати книгу «Архикатедральний Собор у Тернополі» можна у Катедрі. Коштує вона 60 гривень. А виручені з продажу книг кошти будуть витрачені на реставрацію храму.