Головна Суспільство Тернополянин побував вище неба і побачив восьме чудо світу

Тернополянин побував вище неба і побачив восьме чудо світу

Друга ночі. Ми вийшли з аеропорту і поринули в гаряче повітря Дубаю. Дорога до готелю минула непомітно. За вікном кольоровими вогнями миготіли вулиці, і перед очима виростали й зникали велетні-хмарочоси. “Ми на Пальмі”, – сказав гід. Виявилося, наш автобус уже їхав по штучному острову, який створили поблизу материка, надавши форми фінікової пальми. Цей острів є справжнім восьмим чудом світу. Як і багато іншого в Дубаї, де, здається, є все, що лише може нафантазувати людський розум.

 

З верблюдів – у 21 століття

Завдяки Українському журналістському фонду і найбільшому українському туроператору Travel Professional Group (TPG) група журналістів з різних куточків України мала нагоду побувати в Дубаї. За сім днів вдалося познайомитись з цим великим туристичним, фінансовим і торговим центром Близького Сходу та повністю переусвідомити будь-які власні уявлення про Об’єднані Арабські Емірати.

Важко уявити, але всього лише півстоліття тому на місці теперішнього мегаполісу була пустеля. І за п’ятдесят років жителі Дубаю перетворилися з кочівників на людей, які, здається, на відміну від більшості світу вже давно живуть у майбутньому. Шляхи, проторовані караванами, змінили швидкісні автостради, верблюдів – розкішні авто, на місці глинобитних хиж виросли захмарно високі будівлі, а де колись панували пустельні пейзажі – тепер квітучі оази. Шейхи змогли мудро розпорядитися знайденими запасами нафти, і хоч кажуть, що вона от-от закінчиться, тепер уже не нафта, а туризм і технології приносять величезні доходи.

Дубай є одним із найбагатших у складі Об’єднаних Арабських Еміратів. Всього еміратів є сім. У 1960-х роках вони були невеличким скупченням невеличких будиночків і поодиноких пальмових дерев між фортом і морем. Міста виживали за рахунок риболовлі та видобутку перлин. Про бурхливий розвиток туризму не було ніякої мови. Новий виток історія отримала після того, як англійці, під чиїм протекторатом були арабські країни, пішли з пустелі. Саме тоді шейх Заїд зібрав правителів сусідніх еміратів і запропонував об’єднатися. Договір підписували у 1971 році в невеликій хатині, на місці якої тепер стоїть 122-метровий флагшток, вкритий сусальним золотом. Того року країна підняла свій прапор, а Заїда обрали її Президентом. Пізніше політологи назвуть це демократією шейхів – союзом рівних, який базується на здатності правителів неухильно виконувати свої обіцянки.

Перший Президент ОАЕ не приховував, що пишається здобутками своєї країни. «Я прагнув до цього, але сам не міг собі уявити, що країна прийде до такого успіху», – говорив він. І не дивно… За 46 років сім еміратів пройшли шлях з вісімнадцятого століття в двадцять перше. Один з найвищих ВВП на душу населення, відхід від нафтової залежності, нові галузі, одна з кращих в світі систем автодоріг і все нові та нові чудеса, що приваблюють гостей з усього світу.

Сьогодні корінні мешканці Еміратів не знають, що таке бідність. Вони отримують частину прибутку від нафти, житло від держави (і не якусь квартиру, а окремий будинок), їм навіть не потрібно платити за комунальні послуги. Частка місцевих, однак, не така уже й велика – трохи більше 10 відсотків від усього населення ОАЕ. Всі інші – це люди з різних країн і континентів, які приїжджають сюди кожен по свою мрію.

Теперішній правитель Дубаю шейх  Мохаммед не приховує, що прагне, аби його місто стало туристичною Меккою. І в цьому мегаполісі майбутнього справді можна знайти все, навіть усамітнення й тишу.

Вище неба

У Дубай варто було б поїхати хоча б заради головної визначної пам’ятки емірату – найвищої будівлі світу Бурдж-Халіфа. 828-метровий хмарочос у вигляді сталагміта видно з будь-якої точки міста. Всередині розташований найвищий оглядовий майданчик для туристів, з якого відкривається приголомшливий вид на Дубай, Перську затоку й пустелю. В ясну погоду можна розрізнити штучні острови, створені для збільшення прибережної території емірату.

Біля підніжжя Бурдж-Халіфа розташована ще одна визначна пам’ятка міста – Дубай Молл. Це найбільший в світі торгово-розважальний центр. Під його дахом зібрано понад 1200 магазинів. Вже підраховано, щоб просто обійти їх всі, буде потрібно кілька днів. З тераси можна спостерігати неймовірне дійство – танцюючі кольорові фонтани. Сотні людей з різних країн приходять сюди ввечері спеціально для того, щоб потрапити на шоу, і стоять, затамувавши подих, поки не затихне музика.

Аби відчути атмосферу Дубаю, обов’язково проїдьтеся в метро, яке йде найдовшою на планеті монорейковою дорогою на естакадах. Дубайський метрополітен повністю автоматизований, і в потягах нема водіїв.

Відправляйтеся в найбільший в світі розважальний парк під дахом IMG Worlds of Adventure. Він займає площу 28-ми футбольних полів. Здається, що відкрився портал – і ти в якійсь казці, де можна зайти в гості до супергероїв і покататися на запаморочливих атракціонах. Або відвідайте розважальний комплекс Dubai Parks and Resorts. Це місто в місті, тобто, якщо точно, три міста. Одне відчиняє двері в світ голлівудських мультиків, інше – відтворює атмосферу індійських фільмів. Є тут і ціла країна Лего, створена з 20-ти мільйонів деталей конструктора.

Щороку більше 13 мільйонів людей приїжджають у Дубай, щоб побачити цей оазис в пустелі. Незважаючи на те, що його називають містом майбутнього, не треба забувати, що це мусульманська країна і необхідно поважати місцеві закони. У Дубаї жителі вже спокійно реагують на туристів в шортах, на вулицях можна побачити і місцеву жінку в хеджабі, і європейку в легкій сукні. Але провокувати відвертими нарядами, зрозуміло, все ж не варто.

 

Для економних і вимогливих

До речі, якщо хтось скаже вам, що в Дубаї всі готелі розраховані тільки на нафтових магнатів і голлівудських зірок, – не вірте. У місті є готелі, де проживання не стане ударом для гаманця.

Хоча саме тут розташовані й найрозкішніші курорти світу. Один із найзнаменитіших – Atlantis The Palm. За роки роботи «Атлантіс» зібрав практично всі нагороди, які тільки є в готельної індустрії. Він розташований на хвилерізі, який оберігає штучний Пальмовий острів. На відкритті готелю в 2008 році був салют зі 100 тисяч залпів. Для порівняння, у тому ж році в Пекіні проходили Олімпійські ігри – на церемонії відкриття було використано 14 тисяч піротехнічних пристроїв.

У готелі 1539 номерів. Найрозкішніший – Royal Bridge Suite. Його площа 930 квадратних метрів. Саме тут зупиняються багаті люди світу – від членів королівських сімей до голлівудських знаменитостей. Вартість номера починається від близько 20 тисяч доларів за добу.

У готелі є ще два незвичайні номери, головна фішка яких – величезні вікна, які виходять прямо в акваріум, де живуть близько 65 тисяч різних видів риб.

На території готелю розташований аквапарк Aquaventure – найбільший водний парк розваг у Дубаї. Для клієнтів «Атлантіса» вхід безкоштовний. Іншим необхідно купити квиток. Заощадити можна при бронюванні онлайн або в день народження – в честь свята пройти в аквапарк можна безкоштовно. Територія аквапарку – 17 гектарів, на яких розташовані атракціони для будь-якого віку, включаючи 700-метровий піщаний пляж.

Особливість арабських готелів – спеціальний аромат, який відчуваєш навіть на вулиці. В цьому сенсі жоден не може посперечатися з «Palazzo Versace» – ще однією готельною перлиною Дубаю. Головний модельєр Міланського будинку моди Донателла Версаче особисто розробляла дизайн кожного з номерів. Тут все Версаче – від мила й тапочок до мозаїки на підлозі фойє з 1,5 мільйона шматочків.

Взагалі, готелі Дубаю – це своєрідні музеї майбутнього, які можна відвідувати, наче виставкову галерею. «Анантара» – це готельний комплекс у тайському стилі: з басейнами, які підходять до будиночків, так що купатися можна, відчинивши двері номера. Кажуть, що серед готельних магнатів Дубаю є й зять екс-президента Леоніда Кучми Пінчук, який вклав кошти в побудову палацу-резиденції Кемпінські.

Одним із найоригінальніших, сучасних і модних готелів Дубаю можна сміливо назвати готель відомої мережі W Hotel – Al HabtoorCity. Унікальний інтер’єр в стилі хай-тек. Номери з концепцією відкритого простору і великі ванни в самому номері. Високе панорамне скло, дивлячись крізь яке, можна бачити все місто, як на долоні.

 

Оазис у пустелі

Відновлювати сили туристу, втомленому від хмарочосів, магазинів, аквапарків та інших розваг варто, звичайно ж, на березі Перської затоки. Найчистіші пляжі Індійського океану, найтепліше та ніжне море, вода блакитного кольору і спекотне сонце – найкраще поєднання для повного релаксу. Дубай пропонує безліч пляжів для відпочинку, як громадських, так і приватних.

Кожен, хто побував в Еміратах, обов’язково захоче повернутися. Вважається, що Дубай потрібно відвідувати кожні два-три роки. І щоразу туристи зможуть знайти для себе щось цікаве й унікальне.

Андрій БРИК