Головна Суспільство Таємниці Чорткова: Що залишила по собі Австро-Угорська імперія?

Таємниці Чорткова: Що залишила по собі Австро-Угорська імперія?

Усім нам відомо, що Чортків встиг побувати у золотій добі Австро-Угорської імперії XX століття. У всіх куточках, до яких встигла торкнутись ця монархія, панує особлива атмосфера з автентичними та модерними будівлями Чортків – не виняток.

У цьому місті знайдеться щонайменше 10 прекрасних споруд цього часу. Упізнати їх зовсім просто, вони вирізняється серед загальної архітектурної картини.

Але найпрекрасніше у них те, що вони не схожі одна на іншу, цілком неповторні. А й справді, кажуть, що шедевр не може бути повторений двічі.

Головне унікальність. Переважна більшість таких споруд заховались на вулицях Івана Франка, Росляка, Коцюбинського, Лесі Українки та інших довколишніх вулицях.

 

Австрійські вілли увібрали у себе дух тогочасного панства. Лише глянути на них, і ти відчуваєш себе багатим магнатом чи шляхтичем.

За дописами у архівах говориться, що з Варшави до самих Заліщик курсував потяг. Була у нього й зупинка в Чорткові. Ото й це польське панство приїжджало до цих вілл нашого містечка.

Колись таких споруд було набагато більше, лише не усі дійшли до наших днів.

Ось, наприклад, вулиця Івана Франка була усіяна аж вздовж річки такими будинками. Вони тягнулись до жидівської бібліотеки (зараз це спортивна школа).

А ще там був дерев’яний міст, що колись слугував, ніби, постійним місцем зустрічі панства. Зараз там вже «виріс» зовсім інший, міцніший і надійніший міст.

Як прекрасно, що зараз  збереглись ці пам’ятки тогочасної культури. Адже  мешканцям  Чорткова так поталанило, що у рідному місті одразу можна побувати у різних країнах світу.

Оксана Шахова для Чортків.Онлайн