Головна Суспільство Створювати гладенькі камінчики із квітами всередині навчить тернополянок Юлія Марущак

Створювати гладенькі камінчики із квітами всередині навчить тернополянок Юлія Марущак

Гладенькі камінчики із квітами всередині у вигляді кулона, чи то перстеника, чи то сережок у відвідувачів студії “Палітра тепла” викликають неприхований подив і зацікавлення. Як же їх туди помістили?

Про це і не тільки поговоримо із майстринею із Кам’янця-Подільського Юлією Марущак.

Художниця за освітою та покликанням дарує квітам друге життя, створюючи прикраси. І хоч за час навчання у двох мистецьких закладах облюбувала чимало технік: вітраж, батик, писанкарство, петриківський розпис, текстильна флористика, все ж найбільше приємності додає створення біжутерії у техніці, яку освоїла самотужки.

Любов до прикрас з натуральними квітами зародилася ще у школі, коли майбутня майстриня отримала завдання зібрати гербарій. — Саме тоді я зрозуміла, що, чим би я в житті не займалася, скрізь ключовим символом моїх творінь буде квітка, — згадує Юлія. — Зараз у мене весь балкон у горщиках. До речі, свої прикраси майстриня робить із самостійно вирощених квітів.

— Також збираю польові квіти, а ще використовую цвіт дерев, — веде далі співрозмовниця. — Люблю усі, кожна квіточка — шедевр, варто лише придивитися. “Найвродливіших” представниць із власної флори відбирає і складає у книжки. Там вони очікують свого ювелірного перевтілення.

— Робила колись і листівки з гербарієм, і скляні прикраси, паралельно захоплювалася вітражами, пробувала експериментувати зі “склоефектом” (вітражним гелем), — розповідає майстриня, — і якось відкрила новий для себе матеріал — епоксидну смолу.

Лише за допомогою цієї допоміжної речовини Юлі найлегше було втілити своєї задуми. Так перша колекція авторських прикрас не забарилася. З нею майстриня вирішила взяти участь у чернівецькому ярмарку. А там несподівано для себе виявила, що не лише вона одна у такий же спосіб продовжує квітам життя. Та це додало Юлі ще більшого поштовху до нових творчих пошуків і здобутків.

Ось уже п’ять років минуло з того часу. Сьогодні майстриня виношує ідеї щодо створення прикрас у сріблі, також планує спробувати працювати з оловом, а тимчасом її роботи набувають дедалі більшої популярності.

Серед індивідуальних прикрас, які замовляють у Юлії, трапляються із особливим сентиментальним змістом. Приміром, нещодавно прийняла замовлення на кулон із першою подарованою малечею мамі квіточкою. Та це лише частина задуму. Інші деталі залишаємо в секреті. Серед найпопулярніших замовлень — бутони троянд, незабудки, дика лаванда, аурінія — квітка, яка росте лише у Кам’янці на скелях, а також цвіт персика. У прозорій кульці вони виглядають ефектно та фантастично.

Охочих навчитися з Юлією Марущак створювати оригінальну біжутерію студія “Палітра тепла” запрошує на майстер-клас, який відбудеться у суботу, 25 березня.