Головна Суспільство Польські фірми влаштували боротьбу за українських заробітчан

Польські фірми влаштували боротьбу за українських заробітчан

Українські заробітчани стали користуватися неймовірною популярністю в Польщі

Нещодавно українцям підвищили погодинну оплату праці з 9 злотих до 11 в годину (98 грн).

Незважаючи на це, польські підприємці всіляко намагаються залучити нових клієнтів, співпрацюючи з агентствами з працевлаштування.

Наприклад, банки пропонують платити рекрутерам по € 50 за кожного українця, який відкриє у них рахунок. Дрібні підприємці, стали виготовляти продукти спеціально для українців, а мобільні оператори навперебій впроваджують спецпакети для українців з безкоштовним доступом в соцмережі і месенджери, щоб наші громадяни могли дзвонити додому.

Навіть польська пошта впроваджує спеціальні знижки на посилки в Україну.

Крім того, для українців все частіше організовують вечірки і танці, а в бібліотеках міст, де велика кількість наших співгромадян, вже готують добірки книг, які можуть бути цікаві заробітчанам.

Згідно з офіційними даними, в Польщі працює понад мільйон українців, однак справжня цифра набагато більше. Тому, Польща почала “підлаштовуватися” під наших співвідчизники.

«Я ось зараз в Google задаю польською мовою «банківські послуги для українців», і у мене відразу випадає шість банків, де для українців українською мовою пропонують послуги. Якщо ви приїдете на автовокзал Варшави, то побачите, що там оголошеннями і рекламою на українському обвішані всі стіни. Це і банки, і мобільний зв’язок з більш дешевими дзвінками і SMS на батьківщину, і житло, і готелі. Дійсно польський бізнес зараз конкурує за українців, тому що їх досить багато. У тому числі і молоді », – відзначають експерти.

Разом з тим, в рамках боротьби з нелегальними працівниками в Польщі ввели і деякі обмеження. Наприклад, з недавнього часу посилили правила по прийому на роботу – всього тиждень дається на в’їзд в країну, і якщо працівник не встигне, то робоча віза анулюється.

«Зараз в Польщі потрібні робітники сільського господарства і обслуговуючому персоналі в місцевих курортних зонах. При цьому затребувані і IT-спеціалісти, але для цього поляки все-таки вимагають знання польської мови », – пояснює експерт.

В середньому, в Польщі українці заробляють близько тисячі євро на місяць.

Джерело: politeka.net