Головна Суспільство Переваги автомобільних вантажних перевезень

Переваги автомобільних вантажних перевезень

Для транспортування вантажу з пункту відправлення до пункту призначення зазвичай є кілька різних варіантів. Найбільш відповідний вид транспорту залежить від транспортних маршрутів, що існують між пунктом відправлення та пунктом призначення.

При виборі найбільш ефективного способу транспортування вантажу слід враховувати, як швидко ваш вантаж повинен прибути до пункту призначення (час у дорозі) і який бюджет на транспортування маєте (вартість транспортування). Найчастіше швидша транспортування передбачає і вищі транспортні витрати, але не завжди так.

Крім часу та вартості доставки, при виборі найбільш ефективного способу транспортування слід також враховувати вартість вантажу та його габарити.

Найбільш поширені види вантажоперевезень у Європейському союзі

Усередині ЄС розподіл видів транспорту, що використовуються, виглядає наступним чином:

  • Автомобільний транспорт – 49,3%,
  • Морський транспорт – 32,3%,
  • Залізничний транспорт – 11,2%,
  • Внутрішні водні шляхи – 4,0% та
  • Нафтопроводи 3,1%.

Автомобільні вантажні перевезення

Автоперевезення є найпоширенішим видом транспортування вантажів внутрішньоконтинентальними маршрутами. Вантажні перевезення по Україні автомобільним транспортом зараз сягають понад 60% загального обсягу вантажоперевезень.

При цьому, зрозуміло, слід також враховувати, що при міжнародних авіаційних, залізничних та морських перевезеннях, доставка від місця навантаження до міжнародного аеропорту або морського порту здійснюється автомобільним транспортом. Це саме стосується й остаточної доставки вантажу у місцезнаходження вантажоодержувача. Тобто без послуги вантажних перевезень автомобільним транспортом, неможливі інші види перевезень.

Хоча автомобільні вантажоперевезення є досить гнучким видом транспорту, на ефективність транспортування вантажів автотранспортом впливають погодні умови, дорожні умови та інтенсивність руху.

Переваги автомобільного транспорту (або автотранспортування вантажів)

Автомобільний транспорт є найекономічнішим видом транспорту для переміщення вантажів на невеликі відстані. Автоперевезення здійснюються відносно швидко та переважно відповідно до графіка. Завдяки хорошій відрегульованості роботи автотранспорту очікуваний час у дорозі вантажу цілком передбачувано.

Автотранспортування вантажів відрізняє гнучкість, воно доступне також у сільській місцевості.

Повна вантажівка (FTL) та неповна вантажівка (LTL)

Як і в морських вантажоперевезеннях, в автоперевезеннях використовується концепція повного та часткового завантаження.

Повне завантаження вантажівки (FTL) – це автомобільне перевезення, при якому вантаж займає повну машину.

Неповне завантаження вантажівки (LTL) – це автомобільне перевезення, при якому вантаж займає не повну машину, і в машині можуть бути вантажі від різних відправників та одержувачів. LTL вантажі на шляху до місця призначення можуть проходити через кілька терміналів і перевантажуватися в різні машини.