Головна Суспільство Особливості використання похідного газового пальника у побуті

Особливості використання похідного газового пальника у побуті

Для районів, де немає газопостачання, або діють графіки відключення електрики, портативні газові пальники є гарним виходом. На таких пристроях можна швидко приготувати їжу або закип’ятити воду. До речі, для багатоповерхових будинків похідна атрибутика без проблем може замінити газову або електричну плиту.

Насамперед, оглядаючи асортимент похідних пальників на газу, треба дивитися на параметр потужності. Для двох осіб достатньо пристрою до 2000 Вт, але моделі більшого об’єму підходять для сімей від трьох осіб. Готуючи їжу чи ранкову каву, можна грати в азартні ігри онлайн, паралельно поповнюючи сімейний бюджет.

Багато сучасних пальників оснащують підпалом типу “п’єзо”, тому вимагають особливого догляду і умов зберігання. Їх потрібно зберігати у сухих місцях і часто чистити. При цьому моделі зі шлангом стійкіші, оскільки відсутня ризик падіння.

Переваги та конструктивні особливості пальників

Незважаючи на те, що портативні пальники з газом призначені для походів, їх можна використовувати і в побутових умовах. Головне, дотримуватися основних заходів безпеки та вибирати правильний пристрій. Для початку, такі “міні-плити” мають:

  • Швидкий запуск протягом декількох секунд;
  • Простота експлуатації;
  • Безпекою на височинах (добре горить і не дає запах гару);
  • Компактністю та довговічністю.

Також є більш дешеві пальники з тонкими цанговими стінками. Їх можна знайти в будь-якому господарському магазині. Але, балони з різьбовим з’єднанням краще, хоч і коштують дорожче.

При цьому похідні газові плити можуть мати конструктивні відмінності. Наприклад, для експлуатації за низьких температур, ідеальним варіантом стане шлангова модель. Вона відрізняється високою стійкістю, що запобігатиме падінню.

Моделі без шлангів ставляться прямо на балон із газом, але стійкість у них менша. За рахунок цього, важливо не встановлювати зверху важке кухонне начиння. Щоб пальник не перевертався, краще підбирати варіант із широким днищем.

Декілька слів про правила безпеки

Для початку, якщо конфорка купується в квартиру, кімната, де вона встановлена, має добре вентилюватись. При цьому стандартної системи вентиляції не вистачить – потрібен постійний доступ до відкритого вікна. За балонами – їх краще зберігати при температурі від – 5 до + 30 градусів за Цельсієм, не залишаючи в зонах, куди світить активне сонце.

Ємності з газом треба зберігати подалі від житлових кімнат та опалювальних радіаторів. Також слід уникати розміщення балонів у приміщеннях з високою вологістю. Заборонено ставити пальник поверх варильної панелі електроплитки.

Краще не використовувати пальник поруч із джерелами вогню чи тепла. При цьому діти не повинні мати доступ до пристрою. А складати плитку і упаковувати її слід після повного охолодження. 

Перед придбанням портативного пальника та газових балонів до неї, треба переконатися, що люди зможуть забезпечити відповідні умови її використання та зберігання. Якщо хоча б одне правило виконати неможливо, від покупки краще утриматись. Це допоможе уникнути різноманітних неприємних ситуацій.