Головна Суспільство На Тернопільщині чоловік творить справжні шедеври із деревини (Фото)

На Тернопільщині чоловік творить справжні шедеври із деревини (Фото)

Виявляється, із сухої гілки чи стовбура віджилого дерева можна зробити шедевр. «Достатньо лише бажання і фантазії», – переконаний Микола Голодрига з Чорткова, який виготовляє з деревини унікальні підсвічники.

За фахом чоловік – викладач вокалу. Майже чверть століття він навчав пісенного мистецтва студентів Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу. Крім того, що Микола Миколайович пише музику та тексти до пісень, є учасником вокальних гуртів та художніх колективів, з якими часто гастролює за кордоном, зіграв кілька театральних ролей, він ще й талановитий майстер. Цей потяг до творчості, зізнається чоловік, у нього в крові.
– Мій батько був професійним художником та музикантом, – розповідає Микола Голодрига. – Колись у Чорткові разом із своїм татом та двома рідними братами вони організували весільний квартет. Дідусь грав на скрипці, а його сини – на трубі і тромбоні. Цей гурт у місті користувався великою популярністю. На весілля їх замовляли за рік до забави. У нашій родині музика і майстрування завжди йшли поруч. Тішуся, що цю родинну справу продовжує і мій 12-річний син Данило – він навчається гри на гітарі та має перші успіхи в роботі з деревом, пише Сільський господар
Виготовляти підсвічники пан Микола почав зовсім випадково. Одного разу в саду він проводив санітарну обрізку дерев. «Старого горіха, який не плодоносив, довелося зрубати, – розповідає чоловік. – Дещо з деревини відклав для шашликів. Серед решти впали у вічі стовбур та гілля з досить цікавою формою. Шкода було їх палити, тому вирішив пофантазувати. На думку одразу спали підсвічники».
Так із, на перший погляд, непотрібного матеріалу, один за одним почали з’являтися диво-витвори. Всю суть справи чоловік пізнавав сам, методом проб і помилок. Адже то того, каже, ніколи не бачив подібних виробів, тож копіювати не було звідки.
Знаряддя його праці – звичайний лобзик, циркулярка, шліфувальні машини та наждачний папір. Для своїх підсвічників пан Микола використовує такі породи дерев, як алича, яблуня, горіх та груша. «Для одних виробів беру гілля з корою, для інших її знімаю, – розповідає майстер. – Спочатку роблю заготовки, вирізаю отвір, ззовні і зсередини виріб шліфую і покриваю спеціальним лаком. На завершення за допомогою наждачного паперу створюю ефект старовини. Після нагрівання свічки повітря наповнюється неперевершеним запахом деревини, створюючи у приміщенні казкову атмосферу».
Утім не лише підсвічниками дивує своїх рідних Микола Голодрига. Із дерева він виготовляє і дивовижні метелики-краватки, які доповнять будь-який стиль чоловічого одягу. А ще його умілі руки вдихають нове життя у старі вінілові платівки. Майстер-музикант перетворює їх у годинники, які поряд із своїм практичним призначенням стають оригінальною окрасою інтер’єру.
Марія БЕЗКОРОВАЙНА