Головна Новини На Тернопільщині лютує кір

На Тернопільщині лютує кір

Хворіти на кір продовжують у Тернопільській області та Україні. Випадки цього захворювання почали реєструвати ще минулого року. Кількість людей, які заразилися кором, зростала і впродовж 2018. І зараз захворюваність на кір у Тернопільській області перевищує показники епідемічних підйомів, які були у 2001, 2006 та 2012 роках.

«В області, як і в Україні, спостерігається прогнозований ріст захворюваності на кір, – повідомила Світлана Маціпура, лікар-епідеміолог ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України». – Розпочався він минулого року, коли було зареєстровано 298 випадків кору. За 9 місяців цього року маємо 1778 випадків. Це перевищує наші попередні епідемічні підйоми, які були у 2001, 2006 та 2012 роках. Тобто, зараз маємо максимальну кількість, при тому, що рік ще не закінчився.»

Найбільше зареєстровано випадків у Тернополі, Тернопільському, Збаразькому, Борщівському, Теребовлянському районах. Але захворювання реєструють на всіх адміністративних територіях області. Серед хворих діти становлять 63%, решта – дорослі. Серед дітей найбільша питома вага – це діти 5-9 років, 10-14 і 15-17 років.

«Від початку року в області вже зареєстровано 41 спалах кору, – додає Світлана Маціпура. – Крім поодиноких випадків ми реєструємо й спалахи. Згідно нормативних документів, спалах кору – це три і більше випадків, які пов’язані між собою спільним джерелом. Не пам’ятаю, щоб раніше у нас було стільки спалахів зареєстровано. Діючих зараз залишається 10 спалахів у Збаразькому, Чортківському, Кременецькому, Шумському районах і Тернополі. Станом на 19 число у жовтні зареєстровано 165 первинних діагнозів «кір», орієнтовно до кінця цього місяця матимемо до 200 випадків. У серпні дещо зменшилася кількість хворих, а коли діти пішли на навчання кількість – знову почала зростати.».

Медики наголошують, що запобігти захворюванню можна за допомогою щеплення. Вакцинація проти кору проводиться у рік, а ревакцинація – у шість років.