Головна Суспільство Нагородна система сучасного козацтва

Нагородна система сучасного козацтва

З моменту початку відродження сучасного козацтва в Україні вже минуло понад 2 десятки років. Історія черкас (так називали раніше козаків) починається у XV ст. Саме тоді було зафіксовано перші згадки про них. Козацькі поселення організовувалися на південних околицях Речі Посполитої (Поділля та Київщина). Зараз ми спостерігаємо активний період відродження козацтва як війська, цей процес зачіпає їх регалії, хрести та нагороди з дорогоцінних металів.

Різновиди нагород сучасного козацтва

Що спадає на думку, коли ми чуємо слово «козак»? Мужність, відвага, самовідданість, любов до Батьківщини. Це горді та сміливі сини українських степів, витривалі воїни, вірні друзі та безжальні винищувачі ворогів. Вільний народ, який живе за своїми законами, за оригінальними та унікальними звичаями. Відомі воїни, учасники визвольного руху Гонта, Кривоніс, Богун, Залізняк.

Ми з дитинства захоплюємося незламністю та мудрістю Тараса Бульби та його сина Остапа. Козацьке лицарство передається за поколіннями та не втрачає історичної дійсності. Сучасне козацтво все також існує за звичаями та традиціями предків. Система нагородження для вручення учасникам цілком підтримує дух славного минулого.

Говорячи про ордени та хрести для вручення козакам з іменними написами, можна виділити такі нагрудні знаки:

  • «Лицарі України» за віру, заслуги та доблесну службу Батьківщині;
  • «Покрова», символ заступництва Владичиці за козацький рід;
  • «Гідність Честь Доблесть» для найкращих синів козацтва;
  • «Козак Честь Патріотизм Воля» за захист своєї батьківщини;
  • «350 річчя Конотопської битви» на честь історичної перемоги у битві під Конотопом, у якій брав участь козацький загін наказного гетьмана Івана Беспалого;
  • «Честь Віра Слава» за службу та заслуги перед Вітчизною;
  • «Відзнака Отамана», особиста медаль, символ отамана, що носиться на шиї;
  • «Покрова Богородиця» на честь одного з найбільших святкувань Православної Церкви.

Українське козацтво почало зароджуватися на тлі загальної демократизації громадян та зростання громадського руху. Перше сучасне козацьке товариство з’явилося у Львові та отримало назву «Карпатська Січ».

Особливості системи нагородження сучасного козацтва

Становлення нагородної козацької системи військ розпочалося у XVII-XVIII ст. Вона набула безліч особливостей та характерних відмінностей і, звісно, знайшла своє відображення у нагородній системі України. До речі, одне з перших зображень для знаків сучасного козацтва з’явилося у 90-х роках минулого століття та показувало приналежність до військово-спортивної організації «Сич» (нині «Всеукраїнська козацька молодіжна організація Січ»).

Нагрудні козацькі знаки представляють і окремий розділ в українській фалеристиці. Основну їх частину становлять ювілейні нагороди, які присуджуються на честь пам’ятних дат. Одна з групових форм, що становить особливий інтерес вчених – це ордени та медалі з іменними написами та зображеннями, що видаються в роки еміграції та громадянських битв. Такі регалії (клейноди) з дорогоцінних металів виникли межі XVI-XVII ст. Військові відзнаки включали гербову печатку, булаву (дроблячу холодну зброю), бунчук (древка з прив’язаним на нього хвостом коня) і хоругва (релігійний прапор).

Де краще замовити нагрудні козацькі знаки

Компанія «Герольдмайстер» має величезну практику у виготовленні орденів та медалей. Наша організація – лідер у галузі сувенірно-нагородної продукції та представляє свої інтереси з 1997 р. Ми застосовуємо у виробництві виробів тільки високоякісну сировину та працюємо з використанням інноваційного, технологічного обладнання.

У нас можна замовити оперативне виконання нагород та орденів, у тому числі й державного зразка. До клієнтів нашої компанії входять силові відомства України, великі корпорації та дрібні фірми. Ми чекаємо на вас і гарантуємо не тільки високу якість виробів, але й відмінний сервіс, доступні розцінки та повну відповідність усім історичним стандартам форми нагородження.