Головна Суспільство Мисткиня Наталія Гуль творить диво голкою

Мисткиня Наталія Гуль творить диво голкою

Вишиті дивотвори Наталі Гуль із Збаража легко впізнати навіть серед тисячі робіт. Вони виконані так майстерно, що здаються живописними. А їхня дивовижність захоплює настільки, що неможливо споглядати очима. Хочеться доторкнутися рукою і відчути силу душі талановитої мисткині.

За фахом Наталя Гуль – бухгалтер, працює у Тернопільському обласному центрі зайнятості. «Але натура моя – творча, – зізнається жінка. – У дитинстві, яке я провела у мальовничому селі Кобилля Збаразького району, тягнулася до малювання. То в мене, мабуть, від батька, який, окрім того, ще й різьбярством захоплюється. Хоча працював тренером вільної боротьби у Збаразькій дитячій юнацько-спортивній школі. Його справу нині продовжує мій брат Олександр. Мама викладала у школі фізкультуру, але у вільний час бралася за голку й нитку. Бабуся наша була знаною в селі килимарницею. Від кожного з них я взяла по частинці любові до мистецтва і, поєднавши, створила свій творчий світ, який мене щоразу все більше надихає і заворожує».
Перші хрестики на полотно Наталя поклала десять років тому. Це була картинка кошика з яблуками, на якій жінка вчилася вишивати. Нині вона дякує своїй товаришці Оксані Михаць, яка й спонукала взяти до рук голку з ниткою. Тепер збаразька майстриня навіть і дня не уявляє себе без улюбленого заняття. За десять років вона створила неймовірну колекцію вишитих рукотворів. Окрім барвистих рушників і сорочок, вражають своєю оригінальністю картини. Поєднуючи понад сорок кольорів та використовуючи незвичну техніку вишивання хрестиком і напівхрестиком, умілиця створює на полотні 3D-ефект. Тому й не дивно, що кожен, хто бачить ці роботи, неодмінно перепитає авторку, а чи справді вони вишиті. Поціновувачі мистецтва обов’язково попросять торкнутися бодай одного хрестика, аби переконатися, що все-таки це не живопис. «Люди дивуються, як таке можливо, – каже Наталя, – я ж тішуся, що збулася моя дитяча мрія – малювати. Щоправда, на полотні».
Ще один важливий етап творчості збаразької мисткині – вишивання ікон. Кілька років тому Наталя Гуль захопилася творчістю болгарської вишивальниці Стоянки Іванової, яка творить у техніці гобелену. Наша землячка швидко її опанувала і створила ікони Миколая Чудотворця, Ісуса Вседержителя, Богородиці Вифлеємської та Казанської.
А бачили б ви сумки, гаманці і навіть туфлі, що вишила Наталя! На Тернопіллі вона – єдина рукодільниця, яка творить таку красу. Покладені на чорне полотно її улюблені троянди і фіалки привертають увагу своєю колоритністю. Екслюзивні барвисті сумки та гаманці приковують погляд не лише жінок, а й чоловіків.
– Під час фестивалів вони нерідко зупиняються біля моїх виробів, – розповідає Наталя. – Хтось заради того, щоб помилуватися картинами. Були й такі, хто хотів придбати сумку чи гаманець у подарунок для своєї дружини. Але я їх не продаю. Тримаю для майбутніх невісток. У мене два сини. На весілля замість золота подарую новоспеченим невісткам вишивані сумки (посміхається – ред.). Мої витвори – це і є моє багатство. Бо вкладаю в них свою душу і отримую величезне задоволення, надзвичайний душевний спокій від того, коли беру до рук голку і починаю малювати на полотні.
Марія БЕЗКОРОВАЙНА, Фото ІВАНА ПШОНЯКА, Сільський господар