Головна Суспільство Лапсанг Сушонг та Ерл Грей – найвідоміші чаї Китаю та Індії

Лапсанг Сушонг та Ерл Грей – найвідоміші чаї Китаю та Індії

світі відомо 1500 сортів чаю, але на вершині популярності знаходяться найкращі. Саме вони стають ототожненням цілої країни. Всесвітньо відомі чаї Лапсанг Сушонг і Ерл Грей – два сорти, що представляють дві найбільших за кількістю населення країни – Китай та Індію. Чому з сотень різновидів чаїв прославилися ці сорти, дізнаємося далі.

Чим відомий Лапсанг сушонг

Чим відомий китайський чай Лапсанг Сушонг? По-перше, тим, що це був улюблений чай британського прем’єра Уїнстона Черчіля, а по-друге, тим що має характерний аромат, завдяки якому отримав другу назву «копчений або дігтярний чай».

За прийнятою в Китаї класифікацією цей сорт належить до червоних чаїв, які у нас традиційно називають чорними. Це значить, що чайне листя сильно ферментується – ступінь окислення 60-70%. А впізнаваний аромат диму набуває завдяки особливій технології виготовлення.

Як виробляють копчений чай

В процесі виготовлення чайне листя проходить кілька етапів обробки:

  • Збір врожаю.
  • В’ялення сировини під сонцем.
  • Скручування листя.
  • Ферментація чаю.
  • Нагрівання у кошиках, підвішених над сосновим вугіллям протягом 6-8 годин.
  • Сортування та фасування готового чаю.

Саме завдяки прожарюванню на дровах з’являється «фішка» Лапсанг Сушонг – чай набуває характерного копченого аромату.

Чай, гідний імператорської чайної церемонії

В цьому чаї неймовірно прекрасне все – від вигляду настою до останніх нот післясмаку. Заварений Лапчанг Сушонг не коричневий, як звичайний чорний чай, а червоний, як зрілий рубін. Колір насичений і водночас прозорий, без каламутності.

Наступним відкривається аромат напою – яскравий, несподіваний, незвичний. Запах гарячого соснового вугілля, диму, копчених гілочок – кожен здатен відчути якійсь свій відтінок «копченості». Перед тим, як перейти до чаювання, встигніть насолодитись ароматом цього чаю.

Лапсанг Сушонг на смак терпкуватий, насичений, кажуть, що це чай з «чоловічим характером». Недарма це єдиний чай, що краще пасує не до солодощів, а до гострих чи м’ясних страв. Він точно не залишить байдужим, хоча з першого разу може викликати неоднозначні враження. Ближче познайомитись та заказати справжній Лапсанг Сушонг можна на сайти чайного магазину: https://newtea.ua/uk/chay/chernyy-chay/vid-lapsang-sushong.

Ерл Грей: що відомо про Сивого графа

Чай з бергамотом в Старому Світі вперше скуштували два століття тому. І сталося це, як зазвичай буває, завдяки випадковості. Судно, що перевозило чорний чай з Індії до Великої Британії, потрапило у шторм. Корабель почало сильно хитати, пляшки з маслом бергамоту перекинулися й пролилися на мішки з чаєм. Здавалося б, товар зіпсований, але власник судна все ж таки спробував продати чай. Напій з незвичним ароматом та присмаком бергамоту неочікувано сподобався англійцям, на нього з’явився попит. Згодом чай назвали Earl Grey на честь власника плантацій – графа Грея.

Чим відрізняється оригінальний Ерл Грей

Сьогодні нескладно купити Ерл Грей – чай з бергамотом продається в будь-якому супермаркеті. Але не кожний продукт вартий того, щоб витрачати на нього гроші і куштувати. Справжній «Сивий Граф» – аристократичний напій, що складається з двох обов’язкових компонентів: якісного листового чаю та ефірної олії бергамоту.

Чайне листя піддається ферментації на 60-70%, тому цей сорт відносять до чорних чаїв. При заварюванні напій набуває інтенсивного бурштинового кольору, має яскравий терпкий присмак та свіжий характерний аромат бергамоту.

Чай Ерл Грей родом з плантацій Індії, але сьогодні його виготовляють не тільки з індійської сировини. Чайне листя поставляють також з Цейлону та Китаю. На сторінці https://newtea.ua/uk/chay/chernyy-chay/vid-erl-grey можна придбати Ерл Грей, створений в китайських провінціях Фуцзянь, Чжецзян та Гуансі, з додаванням натуральної олії бергамоту.

Чорні чаї Лапсанг Сушонг та Ерл Грей можна заварювати звичним способом або методом проливів, як це роблять в Китаї. Заварку заливають водою, чекають 20-30 секунд, наливають у чашки та одразу п’ють чай. Потім знову заливають воду, настоюють і п’ють. Лапсанг Сушонг можна заварювати 6-8 разів, Ерл Грей – 2-4 рази. Кожний новий пролив смакуватиме дещо по-іншому.