Головна Суспільство Кроки та поради для розвитку м’яких навичок

Кроки та поради для розвитку м’яких навичок

Майже всі види роботи вимагають від людей володіння навичками комунікації, міжособистісного спілкування чи творчості. М’які навички полегшують професіоналам співпрацювати та ефективно працювати з іншими людьми, а добре розвинені м’які навички можуть допомогти вам просуватися в кар’єрі.

Що таке м’які навички?

М’які навички – це особисті якості, риси характеру або будь-які інші здібності, які підтримують вашу здатність спілкуватися та взаємодіяти з іншими. Ці навички вважаються нетехнічними здібностями та, як правило, не вивчаються в освітніх закладах, на робочому місці чи під час інших видів навчання. Деяким м’яким навичкам можна навчитися, наприклад навичкам спілкування та слухання, тоді як інші є вродженими.

М’які навички часто важко виміряти, особливо порівняно з технічними навичками. Однак ці навички «м’якого спілкування» так само важливі, як і жорсткі навички, і необхідні для ефективної роботи майже на будь-якій посаді.

Кілька найпоширеніших навичок спілкування, які цінують роботодавці, включають:

  1. навички командної роботи;
  2. комунікативні навички;
  3. навички слухання;
  4. управління часом;
  5. адаптивність;
  6. інновація;
  7. творчість;
  8. лідерські здібності;
  9. навички делегування;
  10. трудова етика;
  11. навички вирішення проблем.

Поради щодо розвитку м’яких навичок

Нижче наведено кілька порад, про які слід пам’ятати, працюючи над розвитком м’яких навичок.

  1. Будьте відкритими до виходу за межі своєї зони комфорту. Вивчати нові навички іноді складно та незручно, тому важливо бути готовим вийти із зони комфорту. Наприклад, якщо ви хочете покращити публічні виступи, вам, імовірно, буде дуже незручно перші кілька разів, коли ви виступатимете публічно. Але з кожним разом це буде ставати легше, і зрештою ви станете професіоналом цієї навички.
  2. Спостерігайте за іншими. Для професійних гравців у покер, наприклад, хороші навички спостереження часто відіграють вирішальну роль під час побудови стратегії та визначення наступних кроків у грі. Уміння читати своїх опонентів є однією з навичок, які можуть вивести їхню гру на абсолютно новий рівень. Подібним чином, якщо ви помітили на робочому місці когось, хто особливо добре володіє навичками, які ви хочете вдосконалити, уважно спостерігайте за ними та зауважте, як вони поводяться в певних ситуаціях. Зверніть увагу на їх поведінку, дії та слова, а також на те, як вони виконують завдання та взаємодіють з іншими. Спробуйте включити те, що ви бачите, у своє повсякденне робоче життя.
  3. Будьте самосвідомими під час взаємодії. Для успішної взаємодії з іншими потрібні деякі навички. Загальні навички, необхідні для ефективної взаємодії, включають навички спілкування, навички міжособистісних стосунків та навички слухання.

Як розвинути свої м’які навички?

Є кілька способів, за допомогою яких ви можете розвивати свої м’які навички та бути більш ефективними на робочому місці.

1. Визначте пріоритетні навички, над якими ви хочете працювати

Працювати над тим, щоб розвинути всі навички одночасно складно. Важливо вибрати одну або дві м’які навички, на яких потрібно зосередитися одночасно. Знайдіть час, щоб дізнатися, яких навичок вам не вистачає або які потребують вдосконалення, і створіть список цих навичок.

2. Виділіть час для роботи над кожною навичкою