Головна Суспільство Кременецький ансамбль дарував колядки в зоні АТО

Кременецький ансамбль дарував колядки в зоні АТО

Найважливіші виступи за усе життя: Що розповів ансамбль “Любисток” із Кременця сайту Кременець сіті, повернувшись з АТО.

Дорожні вказівники пробиті кулями, на дорогах ями, а то й бездоріжжя, підірвані мости, моторошні нічні переїзди, обпалені дерева та вперше в житті особливі глядачі, для яких співалось душею

Учасниці ансамблю «Любисток» на схід України, у зону АТО, збиралися вже давно, та кажуть, все щось не виходило так, як планувалося. І лише тепер, на Старий Новий рік, українська коляда від професійного кременецького гурту «Любисток» у складі мобільної концертної групи, в яку також входили військові музиканти Хмельницького гарнізону, побували з творчими виступами на сході України.

За час перебування «Любисток» надав 15 концертів військовим Збройних Сил України, протягом лінії розмежування, починаючи з південних районів Донеччини і закінчуючи Луганською областями. Вихідцям з Тернопілля, добровольчим батальйонам та для місцевого населення. Співали у храмі в селі Лиман та на вулиці у Старобільську. Навіть на деяких блокпостах почули українських колядок.

Дівчат тепло приймали на сході
Це були найскладніші морально, але й найважливіші концерти в житті, розповідають учасниці гурту, адже відчули як потрібна бійцям наша підтримка. «Перші дні, поки адаптовувались та усвідомлювали, де перебуваємо, тут, наче й граєш, а тут обертаєшся і витираєш сльози, – розповідає Наталка Шевчук.

“Перші дні, поки адаптовувались та усвідомлювали, де перебуваємо, тут, наче й граєш, а тут обертаєшся і витираєш сльози”
Та сльози на очах з’являлись не тільки в учасниць гурту. Бійці підспівували, знімали на відео, плакали та теж не приховували сліз. «Нас дуже тепло та щиро сприймали усюди, а особливо наші західняки», – каже керівник гурту Ольга Гаврилюк.

Не відчули ворожого ставлення і від місцевого населення. Щоправда, що одразу особливо впадає у вічі, це безлюдні вулиці. Будинки холодні, сірі, на вікнах фіранки, ледь помітний димок і з димаря у поодиноких будинках. А мороз на вулиці градусів з дванадцять. Коли заграли просто неба на вокзалі, то рук від холоду нікуди було діти. А коли побачили, що люди зацікавлено збираються, то наче й не зважали вже на холод.

«А що вразило нас найбільше, то, як на диво, на сході України церква Московського патріархату і налаштована проукраїнськи. А діти та місцеве населення, котрі ніколи не колядували, не щедрували, не дотримувалися традицій, почали це робити», – каже Ольга Гаврилюк.

“Нас дуже тепло та щиро сприймали усюди, а особливо наші західняки”
Директор школи, у котрої проживали учасниці ансамблю розповіла, що все змінюється, українських звичаїв та традицій почали прививати не лише дітям, дорослі теж охоче беруть участь у обміні досвідом, переконує, що Схід і Захід разом. Та й усі з ким довелося зустрітись на сході бажали, щоб до них приїхали знову.

Командування сектору оперативно тактичного угрупування Луганськ відзначило виступ творчих колективів, що завітали до них на свята. Керівника гуту «Любисток» Ольгу Гаврилюк нагородили пам’ятною медаллю «За благодійну діяльність». Натомість музиканти планують чергову поїздку невдовзі.

Допомогли “Любистку” у поїздці на схід о. Володимир Буграк, Ярослав Майхрук, Олексій Ковальчук, Богдан Сухомлин.