Головна Суспільство Збаразький Замок з висоти пташиного польоту (відео)

Збаразький Замок з висоти пташиного польоту (відео)

Steel Eggs опублікували неймовірне відео однієї з окрас Тернопільщини – Збаразького замку з висоти пташиного польоту.

Замок в Збаражі споруджено в 16261631 рр. за проектом італійського архітектора Вінченцо Скамоцци під керівництвом військового інженера Андреа дель Аква, ймовірно, Г. ван Пеена коштом Христофора Збаразького. Проект замку В. Скамоцци спочатку описав у трактаті «Про ідею універсальної архітектури» (інший переклад — «Ідея загальної архітектури», Венеція, 1615 р.), потім був втілений у Збаражі.

1675 року замок захопили, спалили турки.

Загальний вигляд замку середини 17 століття відтворений на гравюрі голландця Вільгельмa Гондіуса. Збаразький замок квадратний у плані, зведений на пагорбі. Цоколь мурований із каменю, верх — із цегли, стіни обкладені тесаним пісковиком. Товщина стін 2-го поверху сягає 175 см, на рівні верхнього підвалу — 105 см. Укріплення було оточене ровом40 м, валом шириною 23 м. Рів із допомогою гідротехнічної системи наповнювали водою. З кожного бастіону на кутах ходи вели до палацу.

Зі сходу фортецю оточували лісистави й болота, із заходу і півночі — високі береги річки Гнізна, з півдня — кру­тий яр. За початковим планом бічні сторони мали до­рівнювати діагоналі квадрата, проведеного по осі головного фасаду.