Головна Суспільство Для чого потрібен тепловізор?

Для чого потрібен тепловізор?

Зір є для людини найважливішим способом сприйняття навколишнього світу, адже більшу частину інформації про те, що відбувається навколо, люди отримують саме візуально. Природа наділила нас для цього найскладнішим і найдосконалішим органом – це наші очі. Проте їхні можливості теж не безмежні. Людське око сприймає далеко не весь діапазон спектру оптичного випромінювання, а лише вузьку його частину, так звану видиму ділянку спектра. Чим нижча освітленість, тим гірша якість зображення. Спочатку ми перестаємо розрізняти деталі об’єкта, потім починаємо упускати колір і точну форму, і так аж до можливості розглянути лише невиразні обриси великих об’єктів. Саме тому людина стає практично сліпою з настанням темряви https://grand-pulsar.com.ua/teplovizory.

Тепловізори

Принцип дії тепловізорів практично ідентичний ПНО, тільки замість світлочутливого приймача на них встановлюються складні фотоприймальні пристрої, що вловлюють інфрачервоні хвилі, що відповідають певному температурному діапазону. Конструкція – об’єктив, тепловізійна матриця з електронним блоком, призначеним для обробки сигналу, та дисплей для виведення обробленого зображення. Однак, конструктивно тепловізори поділяються на два види – із системою охолодження матриці, і без такої.

У приладах першого типу чутливість матриці підвищується багато разів за рахунок її охолодження до екстремально низьких температур – менше двохсот градусів! Але такі прилади досить масивні, оскільки необхідна ємність із холодоагентом (зазвичай це рідкий азот), тому використовуються, як правило, на військовій техніці. Прицільний комплекс будь-якого сучасного бойового танка, наприклад.

купить прибор ночного видения для охоты другого типу значно менші за розміром і набагато дешевші, але й чутливість їх набагато нижча. Більшість наявних у вільному продажу тепловізійних приладів для полювання чи будівництва належить саме до цієї категорії. 10-15 років тому застосування тепловізорів було доступне лише військовим.

Схема роботи тепловізора

Основна, і найголовніше, відмінність – це те, що для тепловізора не потрібна мінімальна освітленість. Він працює у повній темряві. Через що його можна використовувати також вдень, тоді як ПНБ лише вночі.

Застосуваня

Прилади нічного бачення https://grand-pulsar.com.ua/teplovizory/teplovizory-infiray застосовуються для спостереження та розпізнавання об’єктів та цілей лише вночі. Їх використовують у збройних силах, рятувальники, служби безпеки, прикордонники при охороні режимних об’єктів та відкритих периметрів.

Тепловізор не залежить від зовнішнього освітлення. Він реагує на власне випромінювання об’єктів, може працювати у темряві, сутінках або при денному світлі. Сніг, туман, задимлення, трава та чагарник практично не заважають спостереженню. Прилад дозволяє розрізнити техніку та людей у ​​камуфляжі. Тому тепловізори останнім часом такі популярні у військових.

У будь-якому випадку, велика вологість, сильний або дощ, що мрячить, заважають роботі тепловізійного приладу — струмені води екранують випромінювання об’єктів.

Типи приладів нічного бачення

  • Монокуляри — ПНБ з одним претворювачем, для спостереження одним оком, зовні нагадує зорову трубу. Завдяки ціні та компактності найпопулярніші прилади у мисливців після прицілів.
  • Біноклі – прилад з одиночним або парними електронно-оптичними перетворювачами та окулярами для двох очей, як у звичайних денних біноклів. Використовуються для спостереження на далеких відстанях.
  • Окуляри – монокуляр або бінокуляр, що має об’єктив зі збільшенням 1x і маску-голову. В основному використовуються для спостереження у приміщенні на близьких відстанях.
  • Приціли нічного бачення – ударостійкий монокуляр із прицільною сіткою для встановлення на стрілецьку зброю.
  • Нічні насадки для оптичних прицілів денних, які встановлюються на об’єктив за допомогою спеціального адаптера.

Безпосередньо для пострілу досить недорогих прицілів, оскільки дистанція обмежена можливістю зброї. Зазвичай вона не перевищує 200 метрів. А ось для відстеження та спостереження краще використовувати тепловізійний монокуляр, який зазвичай має кращі характеристики.