Головна Суспільство Для чого потрібен поліс ОСЦПВ та як гарантовано отримати виплату?

Для чого потрібен поліс ОСЦПВ та як гарантовано отримати виплату?

ОСЦПВ — це обов’язковий вид страхування цивільної відповідальності водія. Якщо власник такого поліса стане винуватцем ДТП, усі необхідні компенсації постраждалим буде виплачувати не він, а страхова компанія, у якій був придбаний поліс ОСЦПВ. Тобто відшкодування постраждалим особам не буде залежати від фінансових можливостей того, хто завинив, і люди гарантовано отримають фінансову допомогу. У разі відсутності такого договору водію буде призначено штраф від 425 до 850 грн.

ОСЦПВ захищає від непередбачених фінансових витрат

Не кожна людина має достатній фінансовий запас для того, щоб у випадку аварій або інших складних життєвих ситуацій відшкодовувати збитки свої або інших осіб. Страховий поліс ОСЦПВ якраз стане у пригоді, коли трапиться ДТП, яке абсолютно неможливо передбачити. За наявності такого документу  саме страхова компанія компенсує збитки, що були спричинені майну та здоров’ю третіх осіб.

Максимальна грошова компенсація зараз може бути нарахована у розмірі 130 тис. грн на відшкодування матеріальних збитків та 260 тис. на компенсування шкоди, завданої життю та здоров’ю. Ці виплати можна збільшити, щоби почувати себе на дорозі більш впевнено. Для цього варто придбати додатково поліс добровільного страхування, і тоді розмір матеріальної компенсації зросте до 950 тис. грн.

Як придбати поліс ОСЦПВ

Останнім часом процедура купівлі страхових продуктів, спрямованого на захист власного авто, максимально спростилася. Тепер це можна зробити в режимі онлайн. Для цього слід тільки зайти на сайт обраної страхової та подати запит на придбання поліса. Фахівці зв’яжуться з власником авто, отримають необхідні дані, після обробки яких буде сформований поліс. Далі залишиться лише оплатити договір, і після цього документ надішлють на e-mail або в месенджер. Страховий поліс можна зберігати на усіх доступних гаджетах, щоби він постійно був під рукою.

Що робити, щоб гарантовано отримати страхову компенсацію

Кожна страхова компанія має свій алгоритм дій у разі настання критичної ситуації, але існують загальні правила. Після потрапляння у ДТП слід діяти таким чином:

  • якщо є постраждалі, негайно викликати швидку надати їм першу допомогу;
  • зробити все можливе, щоби виділити на дорозі місце аварії;
  • зателефонувати до своєї страхової компанії і зареєструвати страховий випадок;
  • обмінятися інформацією про страховки з іншими учасниками ДТП;
  • якщо постраждалих немає, матеріальні збитки не перевищують 50 тис. грн, учасники аварії не знаходяться в стані алкогольного сп’яніння і дійшли згоди у тому, хто саме є винуватцем, тоді можна оформити євро протокол без виклику поліції;
  • постраждалі повинні надати в страхову компанію винуватця ДТП необхідний пакет документів. Це можна зробити через чат-бот у месенджері.

Після цього залишається тільки чекати отримання грошей на ремонт. Відповідно до українського законодавства компанія зобов’язана здійснити виплату протягом 90 днів з дати отримання нею заяви та перевірки надісланих документів. Але на практиці надійні компанії роблять це набагато швидше.