Головна Суспільство Всі елеватори України тепер на одній карті

Всі елеватори України тепер на одній карті

Зерновий елеватор відноситься до сучасних промислових комплексів для прийому, підготовки, зберігання та відпуску зерна, що має відповідну кондицію та перебуває в умовах, що дозволяють підтримувати його якість на рівні прийнятих стандартів. Організація та принцип роботи елеватора розраховані на повноцінний контроль процесів, виконання технологічних вимог та оптимізацію логістичних рішень у межах комплексу.

У зв’язку з великим обсягом виробництва зерна в Україні елеватори відіграють важливу роль у забезпеченні внутрішнього ринку та експорту зерна за кордон. Українська Універсальна Біржа map.uub.com.ua, є провідним оператором на ринку зерна України, вона має розгалужену систему елеваторів. Компанія, також, створює інструменти для учасників ринку, які допоможуть зручно та швидко орієнтуватися в поточній ситуації, зокрема АгроБот https://www.uub.com.ua/torgy-ta-auktsiony/agrarna-produktsiya/telegram-bot/ у популярному меседжері Телеграм. Він допоможе орієнтуватися у цінах, отримувати свіжу аналітику, продати чи купити зерно, отримати свіжі логістичні рішення, і звичайно отримати карту елеваторів.

Як працює елеватор?

Прийом зерна. Може бути організована з будь-якого виду транспорту. У заготівельних елеваторах для господарств переважно проектується автомобільний пункт розвантаження в прийомну та бункери. На перевалочних елеваторах можуть бути організовані причали та залізничні колії.

Обробка та підготовка. Конструкція елеватора дозволяє виконувати очищення зернового вороху, сушіння в зерносушарках, сортування за розмірами (калібрування). Залежно від джерел надходження зерна можуть використовуватись комплекси ЗАВ та КЗС, шахтні зерносушарки, аспіраційні установки.

Зберігання. Основна функція – зерносховище елеватора проектується на базі металевих силосів із внутрішніми та зовнішніми системами забезпечення.

Відвантаження зерна. Елеватор – це логістичний вузол, обладнаний комплексом засобів для відпуску матеріалу в будь-яких масштабах з використанням транспортерів, пневморукавів, бункерів. Склад обладнання визначається обсягами зберігання зерна та транспортними можливостями відпустки.

Елеватори потрібні для вирішення комплексних завдань зберігання зерна, їх функції можуть відрізнятися залежно від особливостей логістики, зернового матеріалу, розташування на місцевості та прив’язки до інших об’єктів.

Види та сфера застосування зернових елеваторів

Елеватор для зерна прийнято відносити до однієї з категорій за призначенням та обсягом зберігання. Типи елеваторів в залежності від кількості зерна:

  • заготівельні – розраховані на 15 – 100 тисяч тонн зернового матеріалу, орієнтовані на роботи з прийому з господарств та очищення, короткочасне та середньострокове зберігання з подальшим відвантаженням на більші об’єкти;
  • тривалого зберігання – елеватор для зберігання зерна у великих обсягах (від 150 тисяч тонн) з підтримкою кондиції та періодичним відвантаженням на переробку;
  • виробничі – елеватори на 10 – 15 тисяч тонн зерна, розраховані на оперативний відпуск у виробництво та підтримку запасу робочого матеріалу;
  • перевалочні чи портові — комплекси для приймання та перевалки зерна з різними періодами зберігання та можливістю відвантаження у вагони, на судна, в автомобільний транспорт.

Різні види елеваторів проектуються та оснащуються обладнанням залежно від специфіки зберігання та операцій. Це визначається на етапі підготовки завдання на проектування та залежить від місцевих умов та вимог до конкретного об’єкта.

Функції та принцип роботи елеваторів

Елеватор це промислове зерносховище, у конструкції та пристрої якого враховані всі технологічні процеси, що забезпечують прийом, підготовку, зберігання та відпуск зерна. Принцип елеватора – послідовне виконання технологічних процесів.

Логістика зернового елеватора

Зерновий елеватор постійно обробляє великі потоки матеріалу, що потребує активного переміщення зерна між процесами. Ідея організувати зберігання в батареї силосів дає можливість оптимізувати внутрішню логістику і таким чином отримати низку ефектів, важливих для промислової організації виробництва:

  • скоротити час виконання транспортних операцій;
  • скоротити шляхи переміщення зерна;
  • скоротити кількість перевалок – змін виду транспортування під час переміщення;
  • використовувати всі можливості самопливних систем як найменш енерговитратних.

Силос елеватора для зберігання зерна є свого роду логістичною основою для складної системи транспортів, які концентруються навколо нього та утворюють короткі радіальні зв’язки для подачі та відбору матеріалу. Площинні сховища не дають можливості забезпечити ефективне та маловитратне внутрішнє транспортування зернового матеріалу.