Головна Суспільство Безсмертний: У тих, хто пропонує оподатковувати заробітчан, проблеми з головою

Безсмертний: У тих, хто пропонує оподатковувати заробітчан, проблеми з головою

Влада не повинна оподатковувати гроші українських заробітчан, які працюють за кордоном. Про це у Тернополі заявив політик, віце-прем’єр-міністр (2005) Роман Безсмертний під час зустрічі-дискусії «Якої ми хочемо України».

«Якщо держава не створює умов, людина має право вибирати місце проживання та спосіб заробляння грошей. Вона себе рятує, ваше завдання створити умови для її повернення. Натомість бачимо протилежне. Ви поїхали заробляти за кордон – платіть податки із заробітку. Це просто якісь проблеми з головою, бо надіслані кошти йдуть на споживання. Українці ними тут розраховуються в магазинах, де купують вже оподатковані товари», – сказав він.

Безсмертний нагадав, що структура споживання товарів показує рівень життя громадян. «Як тільки люди починають купувати товари середньострокового споживання (холодильник, телевізор), значить йде зростання. Колицей показник падає до купівлі продуктів, одягу та ліків – все, не тисніть далі – це межа. Люди останні півтора року купують тільки товари першої необхідності», – зазначив він.

Політик розповів, що вивчає цю проблематику, і знає, що більшість українців їдуть на заробітки ненадовго. За його словами, із 320 тисяч тернополян і жителів області 52% виїжджають на заробітки в основному на три місяці, на сезонні роботи. Із решти 48% ще половина максимум на 9 місяців. І десь 12-15% їдуть далі в Португалію, Італію чи Іспанію.

«Люди масово їдуть за кордон заробляти гроші. Якщо раніше лідирували шість західних областей, тепер і в Сумах, Полтаві та інших містах фірми рекрутують людей. Держава має зробити все можливе, щоб платити не менше, ніж платять у Польщі, Румунії, Угорщині. Досить розглядати українців як дешеву робочу силу. Треба вести діалог з бізнесом, створювати умови для підвищення заробітної плати, щоб вона відрізнялась від європейської хоча б у 200 грн., а не в 300 доларів», – вважає Безсмертний.